Skip to main content
Razne štorijeReceptiSladiceZgodbe

Poroka, Martina in Matias, II. del: Pecivo in poročna torta

By 1. avgusta, 20174 marca, 2020No Comments

Opomba: Sladice so naše delo iz leta 2017. Naše sedanje delo in ponudbo si lahko ogledate tukaj.

Poleg sladkega kotička sem za Martinino in Matiasovo poroko pripravila še nekaj peciva za pogostitev in pa tronadstropno torto za 100 ljudi. Že zato ker je bila to moja prva poročna torta, so se priprave začele že nekaj mesecev prej. Treba je bilo preračunati, kolikšna torta bo dovolj za 100 ljudi, kako bo takšna torta stala in nabaviti vse pripomočke, da bo temu res tako (od diskov za med nadstropji, pekačev za torte pa do spodnje podlage za torto). Ko je bilo v teoriji vse dorečeno, se je pravo delo šele pričelo – že teden pred poroko; najprej s peko in okraševanjem piškotov. Piškoti so res moja strast, moja prva ljubezen, zato brez njih ne gre. Lepo okrašeni pa so bili več kot primerni za poroko. Sem slišala, da so jih svatje raje kar za spomin vzeli, kot pa da bi jih pojedli. Za začetek nekaj fotografij piškotov, v nadaljevanju pa še pecivo in poročna torta ter utrinki z dogajanja …

Potek dela

Vse, kar se je dalo prej postoriti, sem torej naredila do četrtka pred poroko, v četrtek pa se je začelo … Peka biskvitov za torto, peka biskvitov za cakepopse in sladice v kozarčkih, peka ostalih biskvitov za pecivo … V petek so sledile kreme za torte, sestavljanje posameznih tort, cupcaksi, prelivanje popcakesov, kreme za kremna peciva, polnjenje sadnih košaric, sladice v kozarčku, sestavljanje makronov, prvi premaz tort z masleno kremo … V soboto pa še finiš: drugi premaz tort z masleno kremo, prevoz tort in slaščic za sladki kotiček do gostišča, sestavljanje torte po nadstropjih, dekoracija torte, zaključevanje sladic v kozarčkih, postavitev sladkega kotička … Poleg vsega naštetega pa še fotografiranje nekaterih sladic za blog, fotografiranje sladkega kotička, fotografiranje utrinkov med delom in pa vsak dan od četrtka naprej vaja z mladinskim zborom A TI ZAPOJEM, s katerim smo tudi v soboto peli pri sv. maši na poroki. Tudi za zbor je bila ta poroka svojevrstna izkušnja in izziv, saj je bila poroka – kako, da tega do zdaj še nisem omenila – slovensko-argentinska. Peli smo torej tako slovenske kot tudi španske pesmi. Pri maši pa sem zaigrala tudi poročno koračnico na orgle.

Napiše in bere se vse skupaj dokaj hitro, a pomislite, koliko časa se v resnici porabi za npr. premaz torte ali oblivanje cakepopsov … Seveda enemu človeku vse to v takem času ne bi uspelo, zato sem nadvse hvaležna, da sem pri vsem skupaj imela tako čudovite in požrtvovalne pomočnike. S taščo Marijo sva skupaj delali od četrtka do sobote, dobesedno od zore do mraka, pa še čez sva potegnili. Brez moža Metoda in tasta Marka pa tudi nikakor ne bi šlo. Tudi ona dva sta bila zaposlena večji del dneva – večinoma s pomivanjem posode, a tudi pri ostalih opravilih sta se odlična znašla – pri polnjenju in sestavljanju makronov, polnjenju linških in moto piškotov, rezanju sadja za torto in še marsikaj … Za potrpljenje pa se moram zahvaliti tudi Niki in Bernardu, saj smo za 3 dni popolnoma okupirali hišo. Mogoče se ne sliši nič posebnega, a predstavljajte si – končno se ti uspe prebiti v kuhinjo, odpreš hladilnik, da bi si našel večerjo ali zajtrk, notri pa najdeš samo torte in peciva, hmmmm. Zato res še enkrat vsem skupaj velik HVALA za vse, hvala, da ste bili s srcem in glavo pri tem projektu z mano.

pecivo in poročna torta

Tule pa še seznam peciva in piškotov, ki smo ga skupaj pripravili (seznam slaščic s sladkega kotička pa se nahaja tukaj). S klikom na pecivo pridete do določenega recepta, kjer pa povezave še ni, bo recept objavljen v prihodnjih tednih.

Torta pa je bila sestavljena iz dveh čokoladno-jagodnih in iz ene iz gozdnih sadežev, recept za premaz iz švicarske maslene kreme pa najdete tukaj.

V nadaljevanju pa še galerija z nekaj utrinki med delom, fotografijami slaščic ipd.

galerija
Za konec

Za konec še enkrat iz srca hvala nevesti in ženinu za zaupanje. Veliko ljudi (ki me ne poznajo prav dobro) je bilo skeptičnih glede vsega. Jaz sem že od začetka verjela, da mi/nam lahko uspe. In nam je. Ni bilo lahko, a sem iz vsega srca hvaležna za ta izziv, s katerim sem zrasla, marsikaj spoznala, se marsičesa naučila … in v njem tudi nadvse UŽIVALA.

Z mislimi sem že pri naslednji poroki, ki me čaka, za katero bom pripravila 50 enoporcijskih tortic … Takšnih projektov se res tako veselim, da upam, da nekoč postanejo velik del mojega življenja.

Ne zamudite novih receptov in drugih prispevkov s prijavo na e-novice. Spremljate pa me lahko tudi na FacebookuInstagramu in Pinterestu. Hvala za zaupanje!

Komentiraj