Torta samorog z gozdnimi sadeži

Torta samorog je letos preplavila splet, Instagram in druga socialna omrežja in ker je torta tako prikupna, mavričen prikupen samorog pa prinaša samo lepe stvari, sem se zanjo naposled odločila tudi jaz. Priznam, da mi je misel na pripravo samorogove torte predstavljala kar velik izziv, ko pa sem se je lotila in je (skoraj) vse šlo kot po maslu, pa vam zdaj z zadovoljstvom predstavljam svoj izdelek in tudi recept.

Torta samorog je sestavljena iz 2 nadstropij, spodnja je čokoladno-jagodna, za katero sem recept že objavila tukaj, zgornja pa je iz gozdnih sadežev, za katero vam recept razkrijem v nadaljevanju. Razložila pa bom tudi vse podrobnosti glede dekoracije samorogove torte, da priprava tudi vam ne bo predstavljala večjih težav.

Torta samorog z gozdnimi sadeži

Recept je nastal v sodelovanju z Dr. Oetker, ki je priskrbel kakovostne sestavine in z MojMuffin.si, kjer najdete nastavke za brizganje, ki sem jih uporabila pri dekoraciji torte.

Sestavine za torto z gozdnimi sadeži:

Sestavine zadostujejo za torto s premerom 18 cm.

Biskvit:

Po želji lahko v biskvite za samorogovo torto dodate tudi pisane mrvice, a jaz jih nisem, ker po mojem mnenju mrvice pokvarijo okus, glede barv pa tudi nimajo tako lepega učinka, da bi jih bilo vredno dodati.

Kreme:

Tole je masa za obe kremi, zgornjo in spodnjo, le da v spodnjo (vijolično) dodamo kašo iz gozdnih sadežev, v zgornjo (belo) pa cele gozdne sadeže.

Kaša iz gozdnih sadežev:
Potrebujemo še:
 • sveže gozdne sadeže za zgornjo belo kremo
 • za namočit biskvit: 5 žlic vode, 1 žlica sladkora in sok polovice limone

Postopek za pripravo torte z gozdnimi sadeži:

 1. Najprej spečemo biskvite. Pripravimo pekač s premerom 18 cm in segrejemo pečico na 180 °C.
 2. Ločimo rumenjake in beljake in iz beljakov naredimo sneg (med stepanjem dodajamo polovico, 75 g, sladkorja), v drugi posodi pa stepamo rumenjake, da narastejo (vsaj 7 minut), med stepanjem pa dodajamo drugo polovico sladkorja (75 g) in vročo vodo.
 3. Rumenjakovo maso vlijemo v sneg in premešamo, v maso presejemo še moko in limonino aromo ter še enkrat na rahlo premešamo.
 4. Maso vlijemo v tortni model in pečemo 15 do 20 minut na 180 °C.
 5. Ko se biskviti pečejo in nato hladijo, pripravimo kašo iz gozdnih sadežev.
 6. V kozico damo gozdne sadeže in želirni sladkor ter segrevamo, da zavre, vmes pa jih s paličnim mešalnikom spasiramo v kašo. Ko zavrejo, dodamo agar in pektin ter kuhamo (da vre) še 3 minute, da se kaša zgosti. Nato jo odstavimo in ohladimo.
 7. Čas je, da razrežemo biskvite na 3 enake dele in pripravimo še maso za obe kremi. V posodi zmešamo mascarpone, grški jogurt (2 žlici prihranimo, da bomo v njem raztopili želatino), limonino aromo, vanilijev sladkor in sladkor.
 8. Želatino za 5 minut namočimo v hladni vodi, nato jo ožamemo in jo damo v lonček z 2 žlicama grškega jogurta. Vse skupaj nad paro segrevamo, da se želatina stopi (želatina nikoli ne sme zavreti).
 9. Kremo razdelimo na 2 enaka dela. V enega vmešamo kašo iz gozdnih sadežev in polovico grškega jogurta z želatino, v drugo polovico kreme pa še drugo polovico želatine. Torto zdaj hitro sestavimo, preden želatina začne delovati.
 10. Torto sestavljamo v tortnem obroču. Prvi biskvit namočimo in damo nanj vijolično kremo iz gozdnih sadežev, dodamo drugi biskvit, ga namočimo in dodamo drugo (belo) kremo, po njej posujemo še sveže gozdne sadeže, na vrh pa položimo še tretji biskvit, ga namočimo in damo torto v hladilnik za vsaj 5 ur.

Za boljšo predstavo, takole izgleda torta od znotraj:

Zdaj pa k dekoraciji, da bo torta samorog res dobila svojo pravo obliko …

Sestavine za dekoracijo samorogove torte:

Rog:
Ušesa:
Oči:
Premaz in griva iz švicarske maslene kreme:

Sestavine so navedene za 2-nadstropno torto, pri enonadstropni sestavine prepolovite.

Postopek za dekoracijo:

 1. Najprej pripravimo premaz iz švicarkse maslene kreme. Beljake in sladkor z metlico počasi mešamo in segrevamo nad paro, da dosežejo 60 °C. Nato jih odstavimo in 10 minut stepamo, da dobimo puhast beljakov sneg, ki naj bo ohlajen na 30 do 35 °C. Nato vanj postopoma dodajamo maslo sobne temperature, da se maslo lepo vmeša v maso. Na koncu dodamo še stopljeno in ohlajeno belo čokolado in premaz je pripravljen. Z njim najprej premažemo torto (najlepše je, če 2x na tanko).
 2. Preostanek maslene mase razdelimo na 3 dele in ga obarvamo z rdečo barvo, da dobimo roza kremo, z modro za pastelno modro in z mešanico obeh za vijolično.
 3. Nato z nastavki (ki jih dobite tudi pri MojMuffin.si) nabrizgamo pisano samorogovo grivo.
 4. Nato s sladkorno pisavo temne barve narišemo oči (direktno na torto).
 5. Na koncu pa naredimo še rog in ušesa – dobro je, da jih naredimo vsaj 1 noč pred postrežbo, da se fondat lahko posuši. Za ušesa razvaljamo fondat in iz njega izrežemo 4 dele (2 večja in 2 manjša) za ušesa – lahko si pripravimo model iz kartona, ki ga samo obrežemo. Oba dela zlimamo (premažemo z vodo) in manjši del pobravamo v roza ali zlato barvo.
 6. Za rog pa tičino maso razvaljamo v dolg svaljek, ki je na enem koncu debelejši in ga ovijemo okoli špine (lesene palčke) – pustimo še 4 cm špine, da bomo rog lahko zapičili v torto. Po želji rog pobarvamo z roza ali zlato barvo.
 7. Ušesa in rog pustimo, da se posušijo in jih nato namestimo na torto.

Torta samorog je tako pripravljena, da jo postrežemo in z njo razveselimo bližnje!

Ne zamudite novih receptov in drugih prispevkov s prijavo na e-novice (darilo: e-knjiga Sladice v kozarcu). Spremljate pa me lahko tudi na FacebookuInstagramu in Pinterestu. Hvala za zaupanje!

 

Recept si lahko shranite za kasneje. Za shranjevanje na Pinterest sem za vas pripravila tale kolaž:

Torta samorog