Skip to main content

Najprej nisem nameravala objaviti prispevka o krašenju piškotov, ker je internet že tako poln receptov za royal icing in ker so se mi zdeli in se mi še vedno zdijo marsikateri piškoti lepši od mojih in verjamem, da ima tudi marsikater/-a pekar/-ica več izkušenj in boljše nasvete kot jaz. Vendar ko sem objavila fotografije piškotov in ko sem jih razdelila med prijatelje, so se kar naenkrat vsula vprašanja, kako krasim piškote. No, pa vam razkrijem to skrivnost!

Ne bo časa za peko in krašenje? Preverite PONUDBO NAŠIH PIŠKOTOV ter NAŠIH ROYAL ICING PIŠKOTOV. Veselimo se vašega naročila!

Preverite tudi naše nove ONLINE TEČAJE tukaj (klik klik).

Najprej vam pokažem, po katerem receptu delam preliv za piškote (royal icing), potem pa še vse podrobnosti v zvezi z njim. Nekaj sem jih pobrala s spleta, nekaj pa sem se jih naučila iz lastnih izkušenj (ampak tudi tovrstni nasveti najbrž že obstajajo na spletu). Da bom komu olajšala brskanje za nasveti in triki glede royal icinga in da si jih bom tudi sama zapomnila do naslednjič, sem jih v tem prispevku združila na eno mesto. Pa začnimo!

krašenje piškotov z royal icing glazuro

sestavine za royal icing:

 • 1 beljak
 • veliko fino mletega sladkorja v prahu (za začetek pa 250 g)
 • limonin sok (za začetek 1 žlička)
 • par kapljic vanilijevega ekstrakta (ni obvezno)

zaželjeni pripomočki:

 • plastične vrečke za živila (jaz uporabljam kar te) ALI servirne vrečke z malim in srednje majhnim nastavkom
 • škarje
 • lepilni trak (ni obvezno)
 • skodelice ali kozarci
 • bucika ali zobotrebec
 • žličke

Vam povem, kako naredim jaz, vi pa lahko naredite po svoje.

Uporabljam navadne plastične vrečke za živila, kamor nadevam royal icing. Royal icing naredim v malih posodicah, nato dam vrečko v kozarec ali skodelico (da je stabilna) in vanjo vlijem maso. Nato s škarjami odrežem vogal vrečke (poljubno velik) in stvar je nared za dekoriranje.
Nekateri uporabljajo servirne vrečke, drugi plastične, katerim ojačajo vogal, tako da ga oblepijo z lepilnim trakom in nato odrežejo, ampak meni tisto prej opisano čisto zadošča.

gostota mase royal icing

Gostota je pri okraševanju najbolj pomembna. Za preliv mora biti redkejša, za risanje gostejša, za delanje pikic pa nekje vmes. Več o tem v nadaljevanju.

postopek priprave:

 1. Beljak začnemo stepati. Ko se začne peniti, vanj postopoma dodajamo sladkor v prahu.
 2. Na koncu dodamo še limonin sok in vanilijev ekstrakt.
 3. Mešamo kakšno minutko, da se kristali raztopijo.
 4. Maso razdelimo na 2 dela. Enega bomo pustili gostejšega, drugega pa bomo naredili redkejšega.

gosta masa royal icing – za risanje in obrobo

En del mase, ki smo jo naredili, uporabimo za risanje. Masa naj bo tako gosta, da ko jo zajamemo z žlico pada nazaj v posodo v kupčkih v velikih presledkih (pljosk … … … pljosk … … … pljosk).
Če je masa preredka, dodamo sladkor v prahu. Če je pregosta, kar lahko ugotovimo potem, ko se z njo ne bo dalo risati, ji lahko dodamo limonin sok tudi kasneje, ko je že v vrečki. Načeloma se jaz pri tej masi držim pravila, da s sladkorjem v prahu ne gre šparati, saj je s preredko maso nemogoče risati lepe oblike.
S to maso rišemo po piškotih. Z njo pa lahko naredimo tudi obrobo, v katero kasneje vlijemo preliv. Pri mojih piškotih obrobe nisem delala. Sem jo pa delala pri medenih Miklavžih.
Pri tej masi uporabljamo vrečko z najmanjšim nastavkom oz. plastični vrečki odrežemo čisto majhen vogal (vseeno pa ne premajhen).

REDKA (TEKOČA) MASA ROYAL ICING – ZA PRELIV

Za redko maso v prej pripravljeno maso dodamo limonin sok (najprej po žličkah, nato po kapljicah). Prava gostota mase je, ko masa z žlice teče v neprekinjenem toku, obrisi v masi pa izginejo v parih sekundah.
To maso uporabljamo za preliv ali za risanje marmornih vzorcev.
Jaz pri tem uporabljam plastično vrečko, ki ji odrežem vogal v velikosti približno 1 cm. Maso pa po piškotu razporedim z majhno kavno žličko. Po potrebi si pomagam z zobotrebcem.

krašenje piškotov

Ko se lotimo krašenja, je najprej dobro, da imamo vizijo o tem, kakšni naj bi piškoti na koncu izgledali. Glede na to napečemo piškote primernih oblik. Šele ko imamo vizijo in piškote, se lotimo priprave royal icinga.

Za krašenje piškotov najraje spečem medenjake (ti so aktualni predvsem v adventnem in božičnem času) in maslene piškote (ti pa so odlični za vse priložnosti skozi celo leto). Da bodo piškoti dobro uspeli (obdržali svojo obliko ipd.), si lahko tukaj preberete nekaj nasvetov.

Obstaja nešteto načinov krašenja piškotov, na kratko pa naj vam predstavim tri.

1.) Risanje po piškotih (brez preliva)
Za ta način potrebujemo le gosto maso.
2.) Marmorno okraševanje piškotov
Okraševanje, pri katerem se barve prelivajo. Pri tem potrebujemo le redko maso, razen če želimo vrh marmornih piškotov še kaj narisati (z gosto maso).
3.) Okraševanje s prelivom in risanjem.
Pri tem najprej na piškote nanesemo preliv, ko se ta strdi, ali se na njem naredi vsaj skorjica, pa nanj nanesemo še gosto maso in z njo narišemo vzorce.

barvanje mase royal icing

Za barvanje lahko uporabimo barve v prahu, gelu ali tudi bolj tekoče. Predvsem pri tekočih pa imejmo v mislih, da se bo z dodajanjem barve masa redčila in bo mogoče potrebno dodati še več sladkorja v prahu. Za pastelne odtenke so primerne vse barve. Za intenzivnejše pa priporočam tudi intenzivnejše barve.

praktični nasveti

Za konec pa še nekaj malih trikov in praktičnih nasvetov.

 1. Za royal icing uporabljamo res fino mleti sladkor v prahu.
 2. Če se nam konica vrečke zabaše, jo odmašimo z (mokro) buciko.
 3. Ko nanesemo preliv na piškot, z njim narahlo potolčemo po površini, da izginejo zračni mehurčki.
 4. Če je masa pregosta in jo imamo že v vrečki, kar v vrečko dodamo malo limoninega soka in vrečko pregnetemo.
 5. Če ugotovimo, da je masa preredka, jo iztisnemo iz vrečke, dodamo sladkor v prahu, premešamo z žličko in maso nadevamo nazaj v vrečko. Nima smisla, da bi se mučili s preredko maso, ko pa je rešitev le kakšno minutko stran.
 6. Ko delamo pikice, naj masa ne bo pregosta, sicer bodo nastale štrleče špičke.
 7. Če pa špičke vseeno nastanejo, jih poravnamo tako, da zobotrebec pomočimo v vodo, ga rahlo osušimo in z njim previdno potlačimo nastale bodice.
 8. Za začetek je lažje okraševati velike piškote, saj na njih tudi malo debelejša črta izpade lepo.
 9. Maso royal icing lahko hranimo kakšne 3 dni v hladilniku. Nujno jo pokrijemo s folijo, ali jo pustimo kar v plastičnih vrečkah, ki naj bodo zavite, tako da zrak ne more vmes. Pred ponovno uporabo maso dobro premešamo (ali pregnetemo, če je v vrečki) in po potrebi dodamo nekaj kapljic limoninega soka.

Zdaj, ko veste vse, potrebujete le še popoln recept za piškote. Sama predlagam ta recept za medenjake in ta recept za maslene piškote.

Tako, za začetek upam, da vam bodo ta navodila in nasveti zadostovali. Če pa vas še kaj zanima, pa me le pocukajte za rokav in z veseljem vam odgovorim, če bom znala. Ko pa se še česa naučim, pa dodam med nasvete!

Veselo ustvarjanje!

Ne zamudite novih receptov in drugih prispevkov s prijavo na e-novice (darilo: Brezplačna e-knjiga: Sladice v kozarcu). Spremljate pa me lahko tudi na FacebookuInstagramu in Pinterestu. Hvala za zaupanje!

Preverite tudi naše nove ONLINE TEČAJE tukaj (klik klik).

4 komentarji

 • Nika♡ pravi:

  Koliko časa pa lahko hranimo piškote in kje.?

 • Mateja pravi:

  Pozdravljeni. Ker nisem dobila intenzivne rdeče barve za barvanje icinga za božičkove kapice, sem porabila ogrooomno običajne barve. Mnogo čez dovoljeno, da sem približno tam, kjer želim po intenzivnosti. Zdaj ne vem, če je to ok za pojest… nasvet? Mnenje? Hvala!!!

  • Pozdravljeni,
   en ali dva takšna piškota na leto ne bi smela biti problem. 🙂 Za prodajo ali za množično uživanje ravno ne bi bili, ampak če se občasno kaj takega poje, mislim, da ne bo večjih težav. 🙂

   Vse dobro,
   Manca

Komentiraj