O meni

Manca s piškoti

Foto: Klemen Brumec

Hej! Sem Manca Rudolf, avtorica kulinaričnega bloga Rudolfova malca, kotička s svežimi, preprostimi in slastnimi recepti.

Pri kreiranju receptov imam v mislih naslednje iztočnice:

 • Recepti so narejeni iz svežih, sezonskih sestavin.
 • Svoje sladice pripravljam iz kakovostnih sestavin, ki dajo sladici bogat okus.
 • Izogibam se uporabi polizdelkov. Raje čim več pripravim sama. Primeri: piškoti za tiramisu, čokoladno-lešnikov namaz, vanilijev ekstrakt, košarice s čokoladno kremo
 • V sladice skušam dodajati čim manj sladkorja. A sladica je vendarle sladica. Nadomestki sladkorja nam na dolgi rok naredijo več škode kot koristi, zato se jih v velikem loku izogibam.

Nenazadnje pa imam pri kreiranju receptov v mislih tudi sodoben hiter tempo življenja. Zato želim, da so moji recepti:

 • preprosti
 • iz sestavin, ki jih imamo pogosto pri roki
 • v veliki večini hitro pripravljeni
 • nazorno napisani

Moja največja želja je, da bi si tudi vi kdaj pa kdaj vzeli čas in pripravili domačo sladico ter da pri pripravi ne bi imeli težav, zato so recepti napisani:

 • nazorno
 • z vsemi podrobnostmi, da jih lahko pripravijo tudi začetniki
 • v vedno več receptov poskušam vključiti tudi fotografije postopka ali celo video

Čeprav so moji recepti preprosti, so sladice slastne in okusne. Nikoli ne varčujem pri sestavinah, ki dajo sladici res poln okus. Moje najljubše sestavine so: vanilija, cimet, limona, pomaranča, rum …
Pri peki pa ne uporabljam: margarine, praškov za kreme in drugih nadomestkov pristnih, svežih sestavin.

Najraje imam lokalne sestavine, kdaj pa kdaj pa posežem tudi po eksotičnih.

Moja največja strast pa je peka in dekoriranje piškotov. Zato so moje največje sanje zasnovati svojo blagovno znamko piškotov.

OD KOD IME?

Ime bloga Rudolfova malca je vsem, ki me poznajo čisto logično. Vsem ostalim pa vse pomene Rudolfove malce razložim v nadaljevanju.

Rudolfova malca

Rudolfova malca v sebi združuje oba moja priimka, dekliškega (Malc) in novega (Rudolf), ki sem ga prevzela po možu. Zelo podobno pa je tudi mojemu imenu in priimku: Manca Rudolf -> Rudolfova Manca -> Rudolfova malca. Že na prvi pogled razkriva, da bo na blogu govora o hrani (malca). V glavni vlogi pa je sladkosnedi jelenček Rudolf, ki ima najraje božič in božične piškote.

BOLJŠA POLOVICA

Ne bi bilo ne pravično ne resnično reči, da je Rudolfova malca sad le mojega dela. V ozadju se skriva še boljša polovica Rudolfove malce, to je moj mož Metod. On skrbi za tehnično podporo bloga, odkar imava nov fotoaparat pa tudi za fotografije. Poleg tega je najboljši degustator in tudi promotor Rudolfove malce. Moje slaščice z veseljem ponese v svet med svoje prijatelje in o Rudolfovi malci s ponosom širi glas. Brez pretiravanja lahko rečem, da je on res desna roka Rudolfove malce.

Manca in Metod poroka

Foto: Aleš Senožetnik

P.S.: Če te zanima, kako je bilo na najini poroki, klikni sem. 🙂

ZGODBA

Rudolfova malca ni sad dolgoletnih izkušenj, saj mi peka sladic ni bila položena v zibelko (čeprav sta moja stara starša imela gostilno). V svojih otroških in najstniških letih sem spekla komaj kakšno sladico. Ko pa sem se poročila in sva se z možem preselila na svoje, sem začela pospešeno odkrivati čudoviti svet slaščic in slaščičarstva. Z vsakim novim preizkušenim receptom sem dobila še več radovednosti za nadaljnje raziskovanje. V tistem začetnem obdobju, se spomnim, sem bila najbolj navdušena, ko sem odkrila domač recept za Bounty, ki je bil še boljši od kupljenega (kupljenega v resnici sploh ne maram preveč, ker je reeees presladek). Nad odkrivanjem novih receptov sem bila tako navdušena, da se nisem mogla upreti,  ko sem zagledala ponudbo za avtorje portala oblizniprste.si. Tam sem se veliko naučila, a kmalu sem začutila, da bi rada nekaj več. Da bi rada imela čisto svoj kotiček, kamor bi objavljala svoje recepte, razmišljanja in poglede na kulinariko. Konec avgusta 2016 se mi je želja izpolnila – rodila se je Rudolfova malca.

Recepte sem pridno objavljala večkrat na teden, odzivi bralcev so bili nepredstavljivi. Že v nekaj tednih je Rudolfova malca prerastla okvire pričakovanj, število bralcev še vedno iz dneva v dan narašča. Prišla so tudi sodelovanja z nekaterimi mojimi najljubšimi podjetji, sodelujem pa tudi v projektih, kjer snemamo filme z recepti, v katerih neskončno uživam in nabiram dragocene izkušnje.

Danes pa je moja največja želja zasnovati svojo blagovno znamko piškotov. Pot bo – glede na to, da slaščičarske izobrazbe nimam – polna izzivov, pridobivanja novega znanja … A kjer je volja, tam je pot. In upam, da moja ne bo predolga. Cilj pa bo šele začetek, ki se ga že neizmerno veselim.

Obenem si želim na blog še naprej dostavljati svežo vsebino, skleniti nova poznanstva in začeti nova sodelovanja. Upam, da vam bo v moji družbi še naprej prijetno.