Skip to main content

Slasten recept za domačo marelično marmelado sem pospremila s # 6 obveznimi točkami mojega idealnega jutra. Ne bom se pretvarjala, da so vsa jutra takšna – so pa ta najlepša! In vodijo v najlepše dni … Moj sanjski jutranji prizor je takšen:

Najlepša jutra + recept za domačo marelično marmelado

# 1 VODA Z LIMONO

Limonino vodo obožujem. Žal, tople (kot jo za zdrav začetek dneva priporočajo) ne prenesem. Hladna limonina voda! Če le ne zmanjka limon, je to obvezen del mojega jutra.

# 2 DOMAČ IN HITRO PRIPRAVLJEN ZAJTRK

Če zajtrk vsebuje vsaj nekaj domačega, to vzbudi v meni prijeten občutek in obrok je tako še slajši. Včeraj sem si privoščila maslen rogljiček (iz trgovine) in domačo marelično marmelado (recept spodaj). (Še kdo kupuje rogljičke brez nadeva in si nadev izbere sam doma?)

Za zajtrk obožujem tudi domače (že prejšnji dan pripravljene) mafine, domača jajca z domačo zelenjavo, kruh z domačo marmelado ali domačo nutello, grški jogurt z domačo marmelado, domače piškote z mlekom, sadje

# 3 POGLAVJE ali 2 IZ KNJIGE, KI JO TRENUTNO BEREM

Branje knjig, četudi za kratek čas, prinese tako veliko navdiha … Odpre nova obzorja, pogled v druge svetove, spoznanje, da veš tako malo, a da bi se tako veliko rad še naučil … Že par strani iz knjige navadno pomeni – veliko navdiha in inspiracije …

Trenutno berem Vrtinec seznamov Umbreta Eca. Z vsako stranjo spoznam, česa še ne vem in kaj vse bi rada znala. Knjiga pa je pospremljena tudi z navdihujočimi slikami. Priporočam!

# 4 KRATEK SPREHOD PO SOSESKI

Kratko in jedernato: da zajamem zrak za nov dan!

# 5 TUŠ

V mojem idealnem dnevu je to dooolg tuš za osvežitev, sprostitev, sanjavost in naposled – zbistritev misli.

# 6 PLAN ZA PRODUKTIVEN DAN

Obvezen del vsakega uspešnega dne: na to do listo uvrstiti 3 najpomembnejše opravke in začeti z najtežjim. Kadar mi to uspe, je dan gotovo produktiven.

Priznam, da za vseh # 6 točk običajno ni časa – ali pa si ga le ne vzamem. Pa vendar – takšna so moja najljubša jutra!

Kot rečeno, k vsakemu lepemu jutru spada nekaj domačega in ni lepšega kot zajtrkovati domačo marmelado. V nadaljevanju recept za marelično. Ja, ni je čez klasiko!Najlepša jutra + recept za domačo marelično marmelado

Recept za domačo marelično marmelado

Mladost in svojeglavost v kuhinji sta me na lastni koži izučili naslednje: pri marmeladah ne gre šparat s cukrom (čeprav sicer pri drugih sladicah to rada počnem); marmelada je vendarle – marmelada. Prav tako za marmelado raje uporabim želirno sredstvo in marmelado pokuham le na hitro, kot pa da grem v igro brez jokerja in marmelado pajsam, dokler iz nje ne izhlapi še zadnji vitaminček. Takšen je torej recept:

Sestavine:

  • 1 kg zrelih marelic
  • 1 ali 2 zreli breskvi (po želji)
  • pol žličke cimeta (po želji)
  • 500 g želirnega sladkorja
  • 2 čajni žlički želina oz. pektina

Postopek:

  1. Sadje narežemo na majhne kocke in ga damo skupaj z želirnim sladkorjem v kozico.
  2. Kuhamo in vmes mešamo. Ko sadje zavre, dodamo cimet in želin, dobro premešamo, s paličnim mešalnikom spasiramo in kuhamo še 2 minuti, vmes pa ves čas mešamo.
  3. Po 2 minutah je marmelada pripravljena. Prelijemo jo v steklene kozarčke (te prej steriliziramo v pečici na 110 °C za 10 do 20 minut) in zavijemo v krpo.
  4. Marmelado hranimo v temnem in hladnem prostoru.

Upam, da vam recept za domačo marelično marmelado pride prav. Tukaj pa še nekaj idej, kam z njo:

Na lepa, najlepša jutra!

Ne zamudite novih receptov in drugih prispevkov s prijavo na e-novice. Spremljate pa me lahko tudi na FacebookuInstagramu in Pinterestu. Hvala za zaupanje! Najlepša jutra + recept za domačo marelično marmelado

4 komentarji

Komentiraj