Skip to main content

Po napornem vikendu se v ponedeljek prileže malo počitka (ja, tako je to pri meni) ob kavici in piškotih. Tokrat so se na mizi znašli mehki lešnikovi piškoti s svežim pridihom limone in ingverja ter s sladko domačo marelično marmelado na sredini.
Mogoče vas zanima tudi:

Preden se lotimo piškotov, pa vam za intermezzo še povem, kakšen je bil moj vikend.

božični koncert in tadejin rojstni dan

Osrednja dogodka sta bila Božični koncert župnijskih zborov, od katerih sem zborovodja dvema (otroškemu zborčku in mladinskemu zboru A TI ZAPOJEM) in pa rojstni dan moje sestre.
Vikend se je začel že v četrtek zvečer s peko maslenih piškotov, (nekaj medenjakov sem imela na srečo še na zalogi od novega leta).

petek:

V petek zjutraj sem nadaljevala s piškoti, in sicer z okraševanjem – naprej seveda lažji del: z marmelado in belo čokolado – težji del z royal icingom (sladkornim oblivom) pa sem si optimistično pustila za naslednje dni (in noči). Sledilo je obsežno pakiranje ali že kar na pol selitev (iz Ljubljane, kjer stanujem sedaj) na Unec (v moj rodni kraj, kjer vodim zbore in imam družino). Okoli 16:00 odhod iz Ljubljane. Med 16:30 in 21:30 pa se je moja lokacija gibala med unškim župniščem in cerkvijo, kjer smo imeli generalko pred Božičnim koncertom. Zvečer sem si na kratko oddahnila – in se ob čaju odtalila. Noč pa je minila ob lektoriranju prijateljeve diplomske naloge.

sobota:

V soboto zjutraj (po približno 3 urah spanca) sem lovila prvo odprto trgovino v bližini, nabavila sestavine za 2 torti za sestrin rojstni dan ter cvetje, čokolade in vino za zahvale pri koncertu. V dopoldnevu mi je nekako uspelo skupaj spraviti 2 torti, ostali sta mi še 2 uri, ki (Bog ne daj, da bi ju izkoristila za počitek) sta bili kot naročeni za okraševanje piškotov z royal icingom. Čas s piškoti je – kot ponavadi – hitro minil in okoli 15:30 sem že pripravljala cerkev za koncert. Sledile so še zadnje vaje pred koncertom, ob 18h pa se je pričelo – najprej s sveto mašo, ki ji je sledil Božični koncert. Bilo je prečudovito! (Saj vem, da mi na besedo ne morete verjeti, zato vam kmalu pripnem še kakšen posnetek s koncerta.) Po uspešnem koncertu je seveda treba malo nazdraviti – ob polnem peharju piškotov – in si izmenjati vtise …

Nedelja:

V nedeljo zjutraj/dopoldne pa je sledilo še okraševanje tort – zame zaenkrat še najtežji del, kar se tiče tort. Ko sem na torto položila še zadnji okrasek, so gostje potrkali na vrata in praznovanje se je pričelo! Dan je minil v prijetni družbi in ob dobri hrani – a saj veste, od praznovanj si človek ne odpočije. V poznih večernih urah je sledil povratek v Ljubljano z direktno linijo (brez postanka) do postelje.
Se zdaj sliši bolj verjetno, da je bil ponedeljek dan za počitek?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No, pa smo končno spet nazaj pri ponedeljku in tako pri receptu za mehke lešnikove piškote!

mehki lešnikovi piškoti

Za najboljše rezultate pri pripravi sladic priporočam uporabo kvalitetne čokolade, kot je čokolada BAM ter ostalih izdelkov za peko iz spletne trgovine Mojačokolada.si (meni najljubša izdelka sta njihov čokoladno-lešnikov namaz in vanilijeva pasta).

S kodo RUDOLFOVAMALCA10 lahko izkoristite 10 % popust na celotni nakup v spletni trgovini Mojačokolada.si.

sestavine:

Postopek:

  1. V posodi vmešamo zmehčano maslo, sladkor in jajce.
  2. Dodamo med, limonino lupinico in ingver ter mešamo dalje.
  3. Dodamo še ostale sestavine: lešnike, moko, pecilni prašek ter zamesimo testo.
  4. Damo ga za vsaj 3 ure v hladilnik.
  5. Nato pripravimo pekač in pečico segrejemo na 180 °C.
  6. Iz testa naredimo kroglice, ki jih rahlo sploščimo, v sredino s kuhalnico vtisnemo majhno vdolbinico (za marmelado) in jih polagamo na pekač – dovolj narazen, saj se bodo v pečici malo razlezli.
  7. Piškote pečemo približno 10 minut na 180 °C.
  8. Ko se ohladijo, v vdolbinice nabrizgamo marelično marmelado.

Njam, njam! Mehki lešnikovi piškoti so nared! Naj se sladkanje prične!

Ne zamudite novih receptov in drugih prispevkov s prijavo na e-novice (darilo: e-knjiga Sladice v kozarcu). Spremljate pa me lahko tudi na FacebookuInstagramu in Pinterestu. Hvala za zaupanje!

Komentiraj