Skip to main content

Domač čokoladno-lešnikov namaz še bolj slasten kot kupljena Nutella. Vsebuje manj sladkorja, manj maščob (predvsem pa je – v nasprotju z Nutello – brez palmovega olja(!) – o tej problematiki bom v prihodnjih dneh zapisala kaj več – preberi si tukaj), kvalitetnejše sestavine … hkrati pa okus in teksturo lahko prilagodimo okusu! Odlikuje ga bogat okus po lešnikih in čokoladi – božanska kombinacija, ki se ji najbrž le redko kdo lahko upre. Njam!

Okus čokoladno-lešnikovega namaza lahko prilagodimo – najlažje to storimo pri praženju lešnikov. Če nam je izrazit lešnikov okus všeč, jih pražimo 10 minut na 200 °C, če pa bi radi bolj čokoladnega, pa nekje 7 do 8 minut na 200 °C. Če šele na koncu ugotovimo, da je okus preveč lešnikast, namazu dodamo še malo kakava (in po potrebi tekočine), če pa se nam zdi preveč čokoladen, bomo lešnikov okus na koncu težje dodali – še najlažje z dodajanjem lešnikovega olja, kar pa bo hkrati tudi malo vplivali na konsistenco.

Domač čokoladno-lešnikov namaz je vsestransko uporaben. Najboljši seveda kar na žlico. Namažemo ga lahko na kruh. In še v mojem primeru najbolj uporabno: uporabimo ga lahko v najrazličnejših sladicah, od piškotov, sladic v kozarcih, biskvitnem pecivu, tortah ipd. V prihodnosti vam kakšen tak recept tudi zaupam.

Domač čokoladno-lešnikov namaz

Sestavine:

 • 200 g lešnikov
 • 60 g temne čokolade (vsaj 70 %)
 • 60 g masla*
 • 3 žlice nesladkanega kakakava
 • 1 žlica medu
 • 3 žlice sladkorja v prahu (oz. po okusu)
 • 1 dl tekočine (mleko/kava/voda/rastlinsko mleko …)

*Če želite pripraviti namaz brez sestavin živalskega izvora, namesto masla uporabite kokosovo maščobo. Za še bolj izrazito lešnikovo aromo pa lahko del ali celoto masla nadomestite z lešnikovim oljem – v tem primeru dodajte malo manj tekočine. Če imate le možnost, priporočam uporabo lešnikovega olja.

Postopek:

 1. Najprej prepražimo lešnike. Razporedimo jih po pekaču, obloženim s peki papirjem, in jih damo v pečico za 8 minut na 200 °C. (Jaz imam kar močno pečico in je bilo 190 °C ravno prav.)
 2. Počakamo, da se malo ohladijo in jih olupimo – luščine, ko povaljamo lešnike med rokami ali v servetu, kar same od sebe odpadejo.
 3. Nad paro stopimo čokolado in jo damo na stran.
 4. V kozici stopimo še maščobo (maslo/kokosovo maslo …), da preide v tekoče stanje. Če uporabljamo tako, ki je že tekoča, ta korak izpustimo.
 5. V močnem blenderju ali sekljalniku zmeljemo lešnike, da dobimo lešnikovo maslo (ker se med mešanjem izloči maščoba).
 6. Dodamo maščobo in mešamo, da vse skupaj postane gladko.
 7. Dodamo kakav, sladkor v prahu, med ter premešamo.
 8. Vmešamo še stopljeno čokolado. Na koncu pa dodajamo še tekočino – približno 1 dl, oziroma glede na naše želje, kakšno konsistenco želimo. Vedeti moramo, da se bo namaz še malo strdil, ko se bo ohladil, zato pripravimo bolj tekočega, kot ga želimo na koncu. Jaz sem čokoladni namaz kar nekaj ur pustila v blenderju, da se je malo ohladil in nato preverila okus in konsistenco ter naknadno dodala še malo tekočine. Kot tekočino pa sem uporabila kavo, ki pa s svojim okusom skoraj ne pride do izraza, sploh pa ne zasenči čokoladnega in lešnikovega okusa.
 9. Domač čokoladno-lešnikov namaz nato prelijemo v lončke in sladkanje se lahko prične!

Njam!

Namaz lahko v hladilniku hranimo približno 2 tedna. Pred uporabo pa je priporočljivo, da ga damo za par minut na sobno temperaturo, da namaz spet dobi svojo prvotno (bolj tekočo) konsistenco.

Ne zamudite novih receptov in drugih prispevkov s prijavo na e-novice. Spremljate pa me lahko tudi na Facebooku, Instagramu in Pinterestu. Hvala za zaupanje!

Komentiraj