Skip to main content

Obožujem peko piškotov. Že najmanjše praznovanje ali srečanje je zame odličen izgovor, da spet spečem kakšne piškote. Če pa se prava priložnost nekako noče ponuditi sama, pa jih spečem kar vnaprej. Peka piškotov me sprosti, požene kri v žile, mi sprosti domišljijo, napolni me z energijo in mi ob dobrem rezultatu pričara nasmešek na obraz.

NE BO ČASA ZA PEKO? PREVERITE PONUDBO SLAŠČIC (klik) IN NAROČITE SLAŠČICE VRHUNSKEGA VIDEZA IN OKUSA PRI NAS. V VESELJE NAM BO USTVARJATI ZA VAS.

peka-piskotov-7-trikov-do-odlicnih-piskotov-4

Piškotov iz trgovine skorajda ne kupujem več – iz večih razlogov. Prvič zato, ker imam rada doma pripravljene sladice, drugič, ker je v kupljenih vedno polno nepotrebnih dodatkov (konzervansov, zgoščevalcev, umetnih arom, barvil …) in pogosto tudi preveč sladkorja in tretjič, ker se vse to pozna tudi na okusu. Upala bi reči, da so kupljeni piškoti vsi podobnega okusa. Vsaj tisti navadni, brez krem in čokolade. Zato tudi tako radi kupujemo piškote s čim več čokolade in podobnih dodatkov – da ti prekrijejo (pod)povprečen okus navadnih piškotov. Domači pa so, če so pripravljeni po dobrih receptih in ob upoštevanju spodnjih trikov, tako bogatega okusa, da čokolade in podobnih oblivov sploh ne pogrešamo. Da o strukturi enih in drugih sploh ne razpravljamo …peka-piskotov-7-trikov-do-odlicnih-piskotov-3-1

Leta izkušenj in pa predvsem nasveti bolj izkušenih pekaric so me naučila nekaj odličnih trikov do slastnih piškotov. Za vas sem jih strnila v pregleden seznam sedmih točk, s katerimi bo peka piškotov postala mala malca. Ker pa se celo življenje učimo, verjamem, da nisem izluščila čisto vseh, zato bi vam bila hvaležna, če boste  v komentar dopisali še kakšen svoj nasvet.

Ne zamudite novih objav in receptov s prijavo na e-novice. Obrazec za prijavo, kamor vpišete svoj mail, najdete v desnem stolpcu ali na dnu strani. Hvala za zaupanje!

peka piškotov: 7 trikov do odličnih piškotov

 1. Preden začnemo, naj bodo vse sestavine segrete na sobno temperaturo.
  Le tako se bodo sestavine lahko dobro povezale med sabo in testo bo voljno in gladko. Sestavine postavimo iz hladilnika vsaj 1 uro, preden zamesimo testo za piškote.
 2. Uporabimo kvalitetne sestavine.
  Že logika sama na narekuje, da iz zanič masla nekako ne morejo nastati božanski piškoti. Zato pri peki uporabimo kvalitetne sestavine: dobro maslo, lupinico bio limone ali pomaranče, kvalitetno temno čokolado, pravi kakav, kvalitetno smetano, vanilijev sladkor bourbonske vanilije ali vanilijeva semena ali domač vanilijev ekstrakt, domačo marmelado ipd.
 3. Testo naj v hladilniku počiva dvakrat.
  Res je, tudi enkrat je zadosti. Ampak za odlične piškote oz. za testo, ki ga bomo brez težav mesili, oblikovali in razvaljali, naj testo v hladilniku počiva dvakrat. Testo torej zamesimo; vse sestavine naj se dobro povežejo med sabo in naj ne ostane celih koščkov masla v testu. Preden ga damo prvič v hladilnik, bo testo verjetno še preveč pacasto, da bi ga lahko oblikovali v lepo kepo.  Prvič damo testo v hladilnik za 30 do 60 minut. Nato ga vzamemo iz hladilnika, razdelimo na majhne dele; takšne, kakršne bomo kasneje razvaljali, in vsak del testa še enkrat pregnetemo in oblikujemo v kroglo, ki jo sploščimo (da se bo potem lažje valjalo). Damo ga še drugič v hladilnik za vsaj 1 uro, lahko pa kar čez noč. Testo naj bo raje dlje časa v hladilniku, kot premalo. Če je testo, ko ga vzamemo iz hladilnika, ”preveč” ohlajeno ali drugače rečeno trdo kot kamen počakamo 10 do 30 minut, preden začnemo z gnetenjem in valjanjem.
 4. Testo valjamo med dvema plastema folije ali peki papirja.
  Če testu dodajamo preveč moke, se rado zgodi, da uničimo teksturo in okus piškotov. Da bi se temu izognili, se držimo tega nasveta. Testo položimo na folijo ali peki papir, po vrhu damo še eno plast tega in tako brez težav razvaljamo testo.
  Če vam tak način ni všeč, pa delovno površino, modelčke za piškote in valjar kar dobro pomokajte, da se testo ne bo prijemalo in lepilo.
 5. Piškote odlagamo na hladen pekač obložen s peki papirjem.
  V skoraj vseh primerih je peki papir najboljša rešitev za peko piškotov. Piškoti se peki papirja ne primejo, odlično pa je tudi to, da se pri peki s peki papirjem piškoti manj razlezejo kot pri peki brez papirja. Recept za piškote, ki se pri peki ne razlezejo in je zato primeren tudi za odtiskovanje različnih vzorcev ali napisov na piškote, dobite tule.
  Edini meni znan primer, kjer pa se peki papir ne obnese najbolje, je peka mašinskih piškotov; v tem primeru pekač dobro namastimo z maslom in piškote iz mašine odlagamo direktno na pekač.
  Priporočilo, da naj bo pekač v vseh primerih hladen, pa najbrž ne potrebuje dodatnega pojasnila.
 6. Piškote na pekač polagamo dovolj narazen.
  Piškoti se bodo med peko vsaj malo razlezli, zato med piškoti pustimo dovolj prostora. Koliko se bodo razlezli, je odvisno od sestave testa, torej od recepta, in pa od temperature testa; bolj kot je testo ohlajeno, manj se bo razlezlo – zato je tako pomembno, da je testo pred peko dobro ohlajeno.
 7. Večino piškotov lahko v zaprti škatli hranimo tudi več kot mesec dni.
  Ta podatek pride prav predvsem pri načrtovanju peke. Vedno se najprej lotimo piškotov in šele nato ostalega peciva.
  Tole je dobro vedeti tudi zato, da ne mečemo hrane stran po nepotrebnem. Marsikdo bi rekel, da domači piškoti po dveh mesecih niso več užitni. Če kdaj tako nanese, se prepričajte o nasprotnem!

Teorijo smo spoznali, zdaj pa le veselo na delo! Naj peka piškotov postane prijetno in sproščujoče delo, ki obrodi slastne sadove.

Recepte za slastne piškote vseh vrst najdete tukaj.peka-piskotov-7-trikov-do-odlicnih-piskotov-2

DODATEK: peka piškotov – NASVETI BRALCEV

Ker ste se bralci na socialnih omrežjih prispevek odzvali v velikem številu in zraven pridali še svoje nasvete, jih dodajam v članek. Najdete jih na naslednji strani.

Strani: 1 2

Komentiraj