Skip to main content

Včeraj sem bila gostja ene zelo zanimive in pa predvsem poučne tiskovne konference. Konference, kjer se je razpravljalo o slabostih in negativnih posledicah plantažnega pridelovanja palmovega olja, ki ga, mimogrede, vsebuje kar 80 % piškotov iz trgovin (supermarketov). Za to priložnost sem pripravila najenostavnejši recept za piškote, ki jih lahko speče čisto vsak. Nared so v slabe pol ure, iz sestavin, ki jih imate gotovo vedno na zalogi. Če vas torej presenetijo obiski, bodo tile piškoti pripravljeni hitreje, kot bi skočili v trgovino – pa še bolj slastni bodo!

problematika palmovega olja

Preden se lotimo priprave, pa še nekaj besed o problematiki palmovega olja. S palmovim oljem v resnici ne bi bilo nič narobe, če ne bi njegovo pridobivanje (zaradi cenovne ugodnosti, seveda) v zadnjih letih skokovito narastlo. Ker pa se je zgodilo ravno to, je slednje prineslo za sabo kar nekaj negativnih posledic: krčenje gozdov (in s tem veliko izpustov CO2 v okolje) in predvsem zavzemanje življenjskega okolja domačinov, ki se morajo zaradi tega na vrat na nos – brez kakršnegakoli opravičila, kaj šele odškodnine – preseliti. Več o tem si lahko preberete na spletni strani društva Focus, in sicer tukaj ali tukaj, lahko pa tudi podpišete peticijo. FOTOGRAFIJE z dogodka pa so na voljo tukaj (foto: Veronika Šavnik).

Palmovo olje se danes skriva v veliki večini kupljenih izdelkov (v piškotih, margarini, zamrznjenih izdelkih, kozmetičnih izdelkih, krofih, čokoladah …), ker je cenejše od drugih olj ali masla. Kako pa lahko na vse skupaj vplivamo mi?

kje kupovati in kaj jesti?

V nadaljevanju vam predstavljam odlično alternativo kupljenih piškotov – najenostavnejši recept za piškote, ki jih čisto vsak lahko speče doma.

Tudi sicer sem mnenja, da je najboljše domače. Nekaj idej, kaj vse lahko pripravite sami doma:

Ker pa seveda verjamem, da ima večina izmed vas vsaj 8-urni delovni dan ali pa šolo, faks ipd. in nima vsak volje in predvsem časa, da bi doma skoraj odprl pekarno, mlekarno ipd. In ker po osem urnem delovniku ni časa, da bi najprej spekli domač kruh, nato pripravili namaz, za konec pa še domačo sladico – obstajajo alternative.

KUPUJMO IN JEJMO LOKALNO!

Povprašajte pri sosedih in pri kmetijah v okolici, kaj imajo v ponudbi. Gotovo boste našli koga, ki prideluje domače sadje in zelenjavo, domače mlečne izdelke, domače testenine ipd. Dogovorite se za tedenski prevzem – in stvar ni nič bolj komplicirana od običajnega nakupovanja v supermarketih.

No ja, verjamem pa, da tudi to ne leži vsem. Še vedno obstajajo dobre možnosti za vas (nas). Tudi v supermarketih se da že marsikaj kupiti lokalno, slovensko. Mogoče je treba odšteti kak evro več – a verjemite, tu bo gotovo kvaliteta odtehtala ceno!

Še vedno pa – če se še tako trudimo – ne moremo kupiti vseh sestavin lokalnih. Kakav, sladkor, kava … zaenkrat še ne rastejo na slovenskih tleh. Tu je čas, da se odločimo za pravično trgovino.  O tej temi pa kaj več še kdaj drugič. Zdaj vas gotovo že pošteno firbec matra, kako se naredi te tako opevane – najenostavnejše piškote. Pa poglejmo …

Preverite naše nove ONLINE TEČAJE tukaj (klik klik).

Najenostavnejši recept za piškote

Za pripravo priporočam uporabo kvalitetnih sestavin – predvsem čokolade. Priporočam odlično čokolado BAM, proizvajalca Barry Callebaut, kjer najdete širok nabor čokolad, vse od BIO čokolade, vseh vrst (bele, mlečne in temne) čokolade,  pa do čokolad s poreklom. Ob nakupu pa lahko izkoristite 10 % popust na celoten nakup s kodo RUDOLFOVAMALCA10

sestavine:

 • 300 g moke (bele, pirine … po želji)
 • 150 g masla
 • 1 jajce
 • 1 rumenjak
 • 100 g sladkorja
 • 1 žlička vanilijevega ekstrakta ali vanilijevega sladkorja
 • 1 žlička pecilnega praška ali vinskega kamna
 • 80 g nasekljane čokolade oz. čokoladnih kapljic BAM
 • dodatki po želji: rozine, brusnice, lešnike, oreščke, belo čokolado, kandirano sadje, borovnice …

Postopek:

 1. Dobro je, da so vse sestavine (predvsem maslo) segrete na sobno temperaturo. Ni pa nujno – če se mudi, za to ni časa in nič za to!
 2. Pripravimo 2 pekača, obložimo ju s peki papirjem. Pečico segrejemo na 180 °C.
 3. Vse sestavine, razen čokolade, stresemo v posodo ali na delovno površino (jajca lahko še prej razžvrkljamo) in zamesimo testo.
 4. Na koncu v testo vmesimo še koščke čokolade oz. dodatek po okusu.
 5. Iz testa oblikujemo kroglice, jih malo potlačimo ter položimo na pekač.
 6. Piškote pečemo na 180 °C nekje 12 do 14 minut, dokler niso zlato zapečeni.

Ta-dam! Zaloga slastnih domačih piškotov je narejena!

Njam!

Recept za domače moto piškote, ki sem jih tudi predstavila na dogodku in ki jih vidite na fotografiji poleg teh najenostavnejših piškotov, pa je na voljo TUKAJ (klik).

Ne zamudite novih receptov in drugih prispevkov s prijavo na e-novice. Spremljate pa me lahko tudi na Facebooku, Instagramu in Pinterestu. Hvala za zaupanje!

Preverite naše nove ONLINE TEČAJE tukaj (klik klik).

P. S.: Za konec, za tolažbo in spodbudo naj povem, da vse to, o čemer razmišljam in kar mislim, da je najboljše, tudi meni zaenkrat še ne uspeva tako, kot bi si želela. A važno je, da o tem razmišljam(o) in spreminjamo navade korak za korakom … Počasi bomo gotovo daleč prišli.

Čisto za konec pa še kratek filmček z dogodka:

Avtorica filma in fotografij z dogodka je: Veronika Šavnik

Komentiraj