Skutina torta s karamelnim prelivom (brez testa)

Obožujem skuto, skutina peciva, skutino strjenko, skutin kolač, skutne mafine, skutine nadeve, skutine palačinke … samo da je SKUTA – čim več skute – pa je fino! Zato sem spekla skutino torto kar brez testa – samo nadev – kaj ni to najboljše? Spekla sem jo za očitov rojstni dan, saj tudi on obožuje skuto – in karamelo – zato po vrhu še karamelni preliv. Skutina torta s karamelnim prelivom je odlična kombinacija sočnega skutinega nadeva – brez testa – s pridihom limone in ruma ter sladkega karamelnega preliva, ki se tako vabljivo cedi po koščkih skutine torte. Sladica je brez moke in brez dodane maščobe. Priprava pa tako enostavna! Še nobena torta ni bila tako hitro pripravljena kot ta … Po vrhu vsega pa tudi recept tako enostaven, da si ga v hipu lahko zapomnite na pamet – jaz ga že znam!

Skutina torta s karamelnim prelivom (brez testa)

Sestavine:

skutina torta:

 • 500 g skute (polnomastne, nepasirane)
 • 180 g kisle smetane
 • 250 ml sladke smetane
 • 5 jajc
 • 3 žlice koruznega škroba (gustina)
 • 150 g sladkorja
 • 150 g pšeničnega zdroba
 • sok 1 limone
 • rum po okusu (jaz sem ga dala 4 žlice, ker imamo radi tak okus)

karamelni preliv:

 • 200 g sladkorja
 • 150 ml sladke smetane
 • 25 g masla

Namesto doma narejene karamele iz žganega sladkorja, lahko uporabimo mlečno karamelo, ki jo lahko naročite PRI MENI.

Kako si recept za skutino torto zapomniti na pamet? Prve tri sestavine že same prodajajo v takšnih porcijah, lončkih, tako da le spraznimo kupljene lončke in je  … Količina sladkorja in pšeničnega zdroba je enaka – 150 g. Dodamo še 1 limono in rum. Številko 5 za jajca si pač (nekako) zapomnimo – mogoče najlažje tako, ker je že v prejšnji količini 150 g skrita števka 5. Ostanejo le še 3 žlice gustina – liho število med 1 (limono) in 5 jajci. In to je vse!
No, če smo že pri delu si lahko zapomnimo tudi količine za karamelni preliv. Številke tudi tu niso težke za zapomniti si – 200, 150, 25. Stotice se zmanjšujejo po vrsti 2, 1, 0. Drugi del številk le vedno prepolovimo (1)00 -> 50 -> 25. Tako si zapomnim jaz, vsakemu pa je svoj način najbrž najlažji in najbolj logičen. Tako – skutina torta s karamelnim prelivom je že na trdem disku!

Malo za možgančke potrenirat – sicer se pa še vedno lahko vrnete na tole stran in pošpegate v recept.

Zdaj pa k postopku, ki je prav tako čisto enostaven.

Postopek:

skutina torta:

 1. Pripravimo okrogel pekač premera 26 cm. Lahko tudi malo višji pekač za pito ali malo večji tortni model – tako bo torta malo večja in malo nižja. Uporabimo pa lahko tudi navaden (pravokoten) pekač in naredimo rezine namesto torte. Pekač obložimo s peki papirjem.
 2. Pečico segrejemo na 180 °C.
 3. Vse sestavine za skutino torto damo v posodo in jih dobro premešamo z električnim mešalnikom, da dobimo gladko maso z nekaj posameznimi koščki skute – če tega ne maramo, uporabimo pasirano skuto.
 4. Maso vlijemo v pekač. Skutino torto pečemo 60 do 70 minut na 180 °C.

karamelni preliv:

 1. Medtem ko se torta peče, pripravimo karamelni preliv. Stehtamo in pripravimo vse sestavine, da jih imamo na dosegu roke.
 2. Pri pripravi karamele je najpomembnejše pravilo, da sladkorja oz. karamele ne mešamo!
 3. Najprej v malo višjo ponev ali kozico natresemo malo sladkorja (da pokrije dno).
 4. Segrevamo na nizkem ognju, da se sladkor počasi topi. Postopoma dodajamo še preostali sladkor (malo po malo). Segrevamo toliko časa, da se ves sladkor stopi in dobi bronastorjavo barvo (kar precej temno, vendar vseeno ne pretemno, saj potem lahko karamel zagreni). Vmes ne mešamo, ampak le rahlo nagibamo posodo.
 5. Medtem v drugi posodi segrejemo smetano – naj ne zavre! Segrejemo jo zato, da se njena temperatura približa temperaturi karamela in da reakcija kasneje ne bo tako burna.
 6. Ko je sladkor stopljen, kozico odstavimo z ognja in v karamel vlijemo segreto smetano ter mešamo (od tu naprej je mešanje spet dovoljeno). Najprej karamel nazaj kristalizira, vendar se kmalu spet stopi.
 7. Ko je stopljen, mu dodamo maslo in mešamo, dokler se maslo ne stopi.
 8. Po želji ga ohladimo ali pa uporabimo toplega.
 9. Prelijemo ga po torti. Če kaj ostane, ga lahko uporabimo kot preliv za sladoled, polnilo za piškote, namaz za palačinke, sladilo za v kavo ipd.

Skutina torta s karamelnim prelivom je nared. Narežemo jo in uživamo v sočnem bogatem okusu s sladkim, dišečim karamelnim prelivom ter ob pogledu na sladko prelivanje karamele po sočni skutni torti. Njam!

Ne zamudite novih receptov in drugih prispevkov s prijavo na e-novice (darilo: e-knjiga Sladice v kozarcu). Spremljate pa me lahko tudi na FacebookuInstagramu in Pinterestu. Hvala za zaupanje!