Skip to main content

Miklavže iz medenjakov sem pekla že lansko leto za otroke iz mojega otroškega zbora, letos pa sem jih še malo dodelala in jih spet spekla za Miklavžev sejem in seveda za Miklavževa darilca. Ti medeni Miklavži so mi všeč, ker so preproste oblike, a jih vseeno prepoznamo že na prvi pogled. Ker so ročno delo, pa je vsak unikaten in tako najboljše darilo za vse, ki cenijo domače. Narejeni so iz medenjakov iz ržene moke, tako da predlagam, da kar zamesite testo. Časa je danes še nekaj, da jih naredite, sicer pa recept shranite za naslednje leto.

Letos ne bo časa za peko medenih Miklavžev? Naročite jih pri meni (klik).

mednei-miklavz

mednei-miklavz-1

mednei-miklavz-2

mednei-miklavz-3

Medeni Miklavži

sestavine:

 • testo za medenjake
 • 1 beljak
 • približno 15 žlic sladkorja v prahu
 • par kapljic limone
 • par kapljic vanilijevega ekstrakta
 • jedilne barve: rdeča, rumena … (najbolje v prahu ali zelo intenzivne v gelu)

pripomočki:

 • pripomočki za valjanje in peko medenjakov (valjar, pekač, lopatka ipd.)
 • plastične vrečke
 • majhne posodice
 • škarje
 • kozarec
 • zobotrebec ali igla

postopek izdelave:

 1. Najprej si izdelamo model v obliki Miklavža: torej pravokotnik + trikotnik. Model narišemo na (trši) papir ali ga natisnemo.
 2. Potem zamesimo testo za medenjake, jih razvaljamo, položimo model na testo in ga obrežemo z nožem. Izrezke polagamo na pekač, premažemo s premazom (recept je v prispevku Medenjaki iz ržene moke), jih spečemo in počakamo, da se popolnoma ohladijo.
 3. Nato naredimo royal icing oz. premaz iz beljakov za okraševanje piškotov. Beljak damo v skodelico in ga z vilicami razžvrkljamo. Postopoma dodajamo sladkor v prahu in mešamo, da izginejo vse grudice, na koncu dodamo še par kapljic limone in vanilijevega ekstrakta (ne preveč!).
 4. Dodamo toliko sladkorja v prahu, da dobimo zelo gosto maso. Ko jo z žlico zajamemo, naj v skodelico pada v prekinjenih kepah in obdrži obliko (oz. naj se ne zlije z ostalo maso) vsaj 30 sekund.
 5. To maso, ki je bele barve, uporabimo, da narišemo Miklavževe oči, brado in obris mitre (Miklavževega pokrivala). Nekaj žlic bele mase nadevamo v plastično vrečko (pomagamo si tako, da položimo vrečko v kozarec), ji odrežemo vogal in z njo rišemo po medenjaku.
 6. Eno žlico bele mase predenemo v novo skodelico in jo z jedilnimi barvami obarvamo rumeno. Z njo narišemo škofovsko palico. Rumeno maso shranimo še za kasneje (naj bo kar v plastični vrečki, da se ne izsuši).
 7. Preostalo maso prebarvamo v rdečo barvo. Najprej jo v plastično vrečko nadevamo le pol žlice. Z njo narišemo dva rdeča trikotnika (kot na fotografiji). Maso, ki je ostala v vrečki vrnemo v preostalo rdečo maso, ki jo sedaj razredčimo z limoninim sokom. Dodajamo ga postopoma, par kapljic naenkrat in vmes mešamo, po potrebi dodamo še malo jedilne barve.
 8. Rdeča masa ima v redu gostoto, ko z žlice teče v rahlo prekinjenih trakovih in ko obrisi v preostali masi izginejo v 10 sekundah.
 9. S to maso napolnimo rdeče trikotnike in Miklavževo pokrivalo. Maso si pomagamo razporediti z zobotrebcem ali iglo.
 10. Počakamo kakšnih 10 minut, da se rdeča povrhnjica malo posuši in nato na pokrivalo narišemo še rumen križ.
 11. Medeni Miklavži naj se sušijo vsaj 5 ur na zraku, najbolje pa kar čez noč – in že so nared!

Naredite medene Miklavže in s tem razveselite otroke in prijatelje. Njihove oči bodo kar zažarele ob pogledu na njih!

Na fotografiji so še medenjaki drugih oblik in cimetove zvezdice.mednei-miklavz-5

2 komentarja

 • Tina Freitag pravi:

  Draga Manca,
  že nekaj časa se spravljam, da ti napišem kakšen stavek in pohvalim tvoj sladek blog . In danes je res skrajni čas, da se ti kr vse hemičke zahvalimo za tvoj dodatek k Miklavževem darilu 🙂 Diši zelo in prepričana sem, da bodo že danes zmanjkali vsi.
  Hvalaaaa in veliko dobrih idej za recepte še naprej.
  Te beremo 😉
  Dišeč Piškotast pozdrav

  Tina in vse Hemičke

Komentiraj