Skip to main content

Poleg sladic in glasbe, je moja velika strast tudi branje. Tokrat sem sladnje združila s kulinariko in prebrala knjigo Svetlane Slapšak, Kuhinja z razgledom. Kot je že naslov zgovoren, bo knjiga všeč vsem, ki jih zanima še kaj več (miti, legende, družben vidik …) o hrani, ki jo uživa ali pa bi rad spoznal novo živilo in njegove razsežnosti.

V knjigi, ki združuje eseje o antropologiji hrane in na koncu še nekaj receptov, so eseji razdeljeni v sklope: sadje in zelenjava, začimbe in dodatki, jedi in običaji ter na koncu sklop z recepti – godovniški meniji. Kot vsi poprej, me tudi zadnji sklop ni pustil ravnodušne, zato sem pripravila kar dve sladici po njenih receptih: bananin kruh in datlje z začimbami. Recepte z nekaj malega mojih prilagoditev objavim v prihodnjih dneh. Tukaj pa naj zapišem le nekaj zanimivih misli in utrinkov s pričujoče knjige.

Svetlana slapšak: kuhinja z razgledom

ali ste vedeli, da …

  • sta bila poper in žafran nekoč približno enako dragi začimbi
  • gumo proizvajajo iz smole kavčukovca
  • koščico marelice lahko pojemo (vendar s tem ne gre pretiravati, saj – tako kot mandelj – vsebuje tudi manjšo količino cianida)
  • podjetje, ki je izdelovalo kozmetiko z aromo marelic, je moralo zaradi velike uspešnosti produktov nanje zapisati opozorilo, da izdelki niso namenjeni za prehrano
  • da je v 80. letih 20. stoletja obstajalo politično gibanje, katerega osnovna oblika akcije je bila metanje tort (z veliko smetane) v obraze politikov

Še nekaj navdihujočih, zabavnih in zanimivih citatov:

  • o sladoledu: “Sladoled je simbol tistega nepotrebnega in višjega, zaradi česar smo brezpogojno srečni – vsaj dokler ga ližemo in kažemo jezik vsemu svetu in njegovim nesrečam …”
  • o povezavi med krizo in hrano: “V Grčiji sem v času naftne krize leta 1973 prvič opazovala, kako so ljudje v navideznem izobilju oblegali samopostrežne trgovine in kupovali ogromne količine sladkorja, olja in moke … Samo nekaj let pozneje sem bila temu priča tudi v Jugoslaviji.”
  • o žafranu in valentinovem: “Žafran je sicer svet svetega Valentina. Če je dekle na ta dan nosilo rumeni žafran, je to pomenilo, da bo srečalo svojega izbranca. Proizvodnja potreb potrošniške družbe je ta pretežno angloameriški običaj in rumeno barvo zamenjala za rdečo, barvo neznosnih “srčkov”, ki so na valentinovo povsod naprodaj. Staro verovanje je zamenjala nesmiselna nova zapoved. Namesto da bi se pred koncem zime razveselili rumene barve pric in cvetja, moramo pojesti vse ostanke čokolade, ki je niso prodali ob “rdečem” božiču.”
  • o solatah: “Pustimo mogočnikom, da uživajo v /…/ solatah, v katerih je število kalorij izenačeno s številom evrov. Vsaka solata, ki jo sestavimo, je pravzaprav utopija.”
  • o baziliki sem s te knjige povzela nekaj zanimivosti že v tem prispevku

Upam, da ste v prispevku prebrali kaj novega, zanimivega, zabavnega … hkrati pa so zgoraj zapisani citati in zanimivosti namenoma vzeti iz konteksta, da vas s tem še malo bolj spodbudim k nadaljnjemu branju knjige!

Kuhinja z razgledom in jaz

Kuhinjo z razgledom vsekakor priporočam vsakemu, ki bi si rad na področju hrane in s tem povezanih običajev razširil obzorja. Meni so bili izredno zanimivi izseki, kjer sem o določenem živilu izvedela kaj novega; kakšno dejstvo, zanimive pobliske v preteklost ipd. Malo manj me je pritegnil mitološki vidik hrane, zato so se mi ti odseki včasih tudi malo vlekli. Slapšakova je do nekaterih zadev zavzela tudi zelo kritično stališče, kar mi je bilo načeloma zelo všeč (a hkrati to ne pomeni, da sem se povsod strinjala z njenim mnenjem). Navsezadnje pa knjigo vsekakor priporočam v branje, mogoče pa bo komu všeč ravno obratno kot meni.

Več o knjigi Kuhinja z razgledom pa si lahko preberete na Goga.si, pri Bukli in na rtvslo.si.

Prijetno branje!

Ste knjigo že prebrali? Vaš komentar in mnenje o njej me zelo zanima. Vesela bom, če ga zapišete v komentar.

Ne zamudite novih prispevkov in v bližnji prihodnosti predvsem receptov iz knjige Kuhinja z razgledom s prijavo na e-novice. Spremljate pa me lahko tudi na FacebookuInstagramu in Pinterestu. Hvala za zaupanje! 

Komentiraj