Skip to main content

Makroni (fra. macarons) so bili tudi zame velik izziv. Preden sem se jih lotila, sem prebrala kar veliko prispevkov, nasvetov, receptov z makroni. Po prvem – manj uspešnem poskusu – sem našla pravega. Kmalu sem osvojila tehniko in ugotovila nekaj trikov, ki se jih je dobro držati pri pripravi makronov.

Po novem letu, ko je čas za nove izzive in ko vam je od decembrske peke piškotov gotovo ostal kakšen beljak, vas vabim, da se mi pridružite in da jo skupaj zakuhamo. Z enostavnim receptom in triki, ki vam jih razkrijem v nadaljevanju, bo tudi peka makronov postala mala malca!

NE BO ČASA ZA PEKO? PREVERITE PONUDBO SLAŠČIC (klik) IN PONUDBO MAKRONOV ter NAROČITE SLAŠČICE VRHUNSKEGA VIDEZA IN OKUSA PRI NAS. V VESELJE NAM BO USTVARJATI ZA VAS.


Mogoče vas zanima tudi:

Obstajata dva načina priprave makronov; francoski in italijanski, sama pripravljam makrone na oba načina. Francoski način je malo manj zahteven, tako da vam tokrat predstavljam postopek priprave za ta način.

Izbrala sem najenostavnejši recept, in sicer recept za vanilijeve makrone s kokosovo kremo iz bele čokolade, ki pa zato ni nič manj okusen. Po želji pa seveda lahko v recept dodate kakšen svoj okus (cimet, kakav, aromo pomaranče ipd.).

Rumenjake lahko porabite za maslene piškote ali pa iz njih naredite kremo iz citrusov (curd) – ki jo lahko zmešate s stepeno sladko smetano in jo uporabite kot kremo v makronih.

Zdaj pa veselo na delo! Najprej se sprehodimo po galeriji postopka priprave makronov, v nadaljevanju pa vas čaka še recept, natančen opis postopka in nekaj trikov, da bodo makroni res uspeli.

Sestavine za makrone naj bodo dobro presejane.


Med stepanjem beljakov postopoma dodajamo kristalni sladkor.


Beljake s kristalnim sladkorjem stepemo v čvrst sneg.

V maso z lopatko vmešamo mandljevo moko in sladkor v prahu. Preden je tekstura mase prava, vanjo dodamo jedilne barve.

Ko maso nadevamo, se na začetku na makronih še poznajo špičasti vrhovi, ki po nekaj sekundah izginejo.


Jaaaaa, nogica je uspela! (Nogica je značilen hrapav del na spodnjem robu makrona.)


Čas je, da pripravimo kremo! Najprej izdolbemo vanilijeva semena.


V vročo smetano stresemo koščke bele čokolade.

Ohlajeno kremo nadevamo v servirno vrečko.


Še zadnje dejanje …

S fotografijami sem vas le na hitro popeljala skozi postopek priprave, k njim se lahko ob prebiranju postopka vedno vrnete …

Zdaj pa naj vam najprej predstavim recept z zaželjenimi pripomočki in kratkim postopkom za pripravo, na koncu pa si preberite še nekaj trikov, ki so meni zelo pomagali na poti do odličnih makronov.

Vanilijevi makroni s kokosovo kremo

Pripomočki:

 • vsaj 3 posode
 • 2 ali 3 pekači
 • papir za peko
 • lopatka
 • električni mešalnik
 • kuhinjska tehtnica
 • šablona za krog premera približno 3 cm
 • pisalo
 • servirna vrečka s centimetrskim okroglim nastavkom
 • sito
 • lonček
 • merilna posodica

Sestavine:

Za makrone:

 • 75 g beljakov (približno 2)
 • 75 g mandljeve moke
 • 150 g sladkorja v prahu
 • 35 g kristalnega sladkorja
 • 5 g vanilijevega sladkorja v prahu
 • par kapljic vanilijevega ekstrakta
 • jedilna barva (najbolje v prahu ali zelo intenzivna v gelu)

Za kremo:

 • 160 g bele čokolade
 • 120 ml sladke smetane
 • 20 g masla
 • semena enega vanilijevega stroka
 • 2 žlici kokosove moke

Postopek:

Prolog (priprava):

 1. En dan ali vsaj 8 ur, preden se lotimo priprave makronov, ločimo rumenjake in beljake ter beljake postavimo na sobno temperaturo.
 2. Pripravimo 2 do 3 pekače in na peki papir s šablono narišite kroge – ti naj bodo precej narazen, saj se makroni razlijejo čez zarisane meje. Namesto peki papirja lahko uporabite namenske silikonske podloge za peko makronov, ki se jih dobi v trgovinah za slaščičarje.
 3. Pripravimo si tudi ostale pripomočke: lopatko, električni mešalnik; servirno vrečko z okroglim nastavkom, ki jo postavimo v kozarec, da bomo lahko kasneje vanjo nadevali maso za makrone.
 4. Mandljevo moko, sladkor v prahu in vanilijev slador v prahu presejemo. Pripravimo še ostale sestavine: kristalni sladkor, jedilne barve in vanilijev ekstrakt

Makroni:

 1. Ko je vse pripravljeno, začnemo stepati beljake. Med stepanjem postopoma dodajamo kristalni sladkor. Stepamo 3 do 4 minute, da nastane čvrst sneg.
 2. Nato z lopatko postopoma v sneg vmešamo mešanico mandljeve moke in sladkorja v prahu. Maso le previdno privzdigujemo (brez pretiranega mešanja). Vmes v maso dodamo še vanilijev ekstrakt in jedilno barvo (po želji).
 3. Maso mešamo toliko časa, da bo z lopatke tekla v rahlo prekinjenih trakovih.
 4. Maso nato predenemo v servirno vrečko in z njo napolnimo zarisane kroge na pekaču.
 5. S pekačem nato vsaj petkrat dobro udarimo ob mizo ali pult, da izginejo zračni mehurčki.
 6. Makroni naj nato vsaj 1 uro počivajo na pekačih, da se malo posušijo.
 7. Pečico segrejemo na 145 – 155 °C – ventilacijska pečica. Sama jih pečem na 155 °C, ker pa se pečice med seboj kar precej razlikujejo, preverite, kako bo pri vas. (Nekaterim bolje uspejo tudi na nastavitvi klasična pečica – preverite, kaj pri vas bolj deluje).
 8. V pečico jih damo šele, ko je njihova povrhnjica posušena in se nam ne prilepi na prst, ko se jih rahlo dotaknemo, sicer bodo v pečici popokali. Sušenje makronov lahko traja od 1 ure pa tudi do 4 ur, odvisno od vlažnosti zraka.
 9. Makrone pečemo 15 minut.
 10. Makrone pustimo na pekaču, dokler se ne ohladijo, nato pa jih previdno odstranimo s pekača. Točen čas pečenja je odvisen tudi od posamezne pečice, zato ga glede na izkušnje lahko malo priredite.

Krema:

 1. Medtem ko se makroni ohlajajo, lahko pa že prej (ko se sušijo), naredimo kokosovo-vanilijevo kremo z belo čokolado.
 2. Najprej iz vanilijevega stroka izdolbemo semena: strok prerežemo po dolžini in z noževo konico ven postrgamo semena.
 3. Nato nalomimo belo čokolado na majhne koščke (lahko jo kar nasekljamo).
 4. Potem sladko smetano segrevamo na nizkem ognju, da postane vroča, vendar naj ne zavre.
 5. Odstavimo jo z ognja in vanjo stresemo koščke bele čokolade , počakamo nekaj trenutkov, nato jo premešamo, da se čokolada stopi.
 6. Dodamo še vanilijeva semena in maslo ter mešamo, da se maslo stopi.
 7. Na koncu dodamo še kokosovo moko in postavimo kremo za vsaj 4 ure v hladilnik. Ko je ohlajena, jo predenemo v servirno vrečko.

Epilog:

 1. Makrone zložimo v pare, skupaj dajte po dve najbolj podobni polovici. Na eno nadevajte kremo in jo previdno prekrijte z drugo polovico.
 2. Makrone damo za nekaj ur v hladilnik, da se navlažijo in s tem postanejo še bolj okusni.
 3. Makrone hranimo v hladilniku do 3 dni.
 4. Makrone lahko tudi zamrznemo.

Modri nasveti in plava navodila:

Sicer je večina trikov skritih že v postopku, a bom najpomembnejše za boljšo predstavo še enkrat ponovila in razložila.

 1. Pri makronih je najpomembnejša predpriprava: staranje beljakov – vsaj 8 ur na sobni temperaturi. Beljake lahko medtem pokrijemo s papirnato brisačko, ki bo vpila nekaj vlage.
 2. Fino mleta mandljeva moka – lahko jo kupimo ali pa jo iz oluščenih mandljev naredimo kar sami, tako da mandlje zmeljemo v sekljalniku (10 do 15 sekund – če jih meljemo dlje, začnejo mandlji izločati maščobo). Mandljevo moko nujno presejemo.
 3. Fino mleti sladkor v prahu – tudi tega lahko že kupimo ali naredimo sami z mletjem kristalnega sladkorja. Tudi tega nujno presejemo. Na koncu sladkor in mandljevo moko združimo in presejemo še enkrat.
 4. Ko je enkrat vse pripravljeno, stvar ni več tako zapletena – od tu naprej je najpomembnejša prava gostota mase za makrone. Pomembno je, da mase ne mešamo, ampak le privzdigujemo. Maso mešamo toliko časa, da bo z lopatke tekla v rahlo prekinjenih trakovih. Če boste maso mešali predlogo, bo preveč tekoča (makroni se med sušenjem preveč razlezejo), če pa premalo, pa pregosta (in se bodo na makronih poznali špičasti vrhovi). Vrhove sicer lahko popravimo, tako da jih z vlažnim prstom poravnamo, vendar se bo ta popravek poznal, saj površina pečenega makrone ne bo povsem gladka.
 5. Pomembno je, da v maso ne dodajamo preveč tekočine. Zato predlagam uporabo jedilnih barv v prahu.
 6. Če želimo enakomerno barvo, barvni prašek raztopimo v nekaj kapljicah vanilijevega ekstrakta in jo šele nato vmešamo v maso.
 7. Ko so makroni nadevani na pekaču, s pekačem nekajkrat močno potolčemo ob delovno površino, da izginejo zračni mehurčki. Na delovno površino (pult) lahko položite kuhinjsko krpo (ali dve), da se pekač ali pult ne uničujeta.
 8. Naslednja zelo pomembna zadeva je sušenje. Nujno moramo počakati, da se na makronih naredi skorjica, preden jih damo v pečico. Če se makroni svetijo, pomeni, da še niso dovolj suhi. Sušenje lahko traja od 1 do 4 ur, odvisno od vlažnosti v prostoru. Poleti makroni velikokrat ne uspejo, saj je vlaga v zraku visoka. Pozimi je zrak navadno bolj suh, saj ga izsušijo prižgani radiatorji.
 9. Če je krema za makrone, ko je ohlajena, preredka, dodamo še malo kokosove moke – vendar ne preveč, saj se kokosova moka s časoma napije in zgosti, tako je krema lahko hitro pregosta.
 10. In še najpomembnejše: če vam prvič ne uspe, čim prej poskusite še enkrat, saj je napake najlažje popravljati, ko je znanje še sveže.

Srečno! In veliko užitkov pri ustvarjanju in sladkanju s temi prikupnimi malimi grižljaji!
Oglejte si tudi ostale recepte za makrone na blogu.

Recept je nastal v krasnem studiu koohna,
za čudovite fotografije pa se zahvaljujem Klemnu Brumcu!

Ne zamudite novih receptov in drugih prispevkov s prijavo na e-novice (darilo: Brezplačna e-knjiga: Sladice v kozarcu). Spremljate pa me lahko tudi na Facebooku, Instagramu in Pinterestu. Hvala za zaupanje!

 

Preverite naše nove ONLINE TEČAJE tukaj (klik klik).

4 komentarji

 • Danica Korun pravi:

  Super razlaga za nas začetnike , ki se bomo lotili peke makronov:) 🙂

  hvala in srečno

 • Darinka pravi:

  vse sem naredila po navodilih, tudi beljake pripravila 1 dan prej, vendar moji makroni nimajo obročka spodaj in zgoraj so med peko razpokalii.A mi lahko svetujete, kaj delam narobe?

  • Pozdravljeni, makroni so res zahtevna sladica, kjer se mora poklopiti veliko različnih dejavnikov, da res uspejo. Pomembno je, da se na zraku res dovolj dolgo sušijo. Odvisno je tudi od vlage v prostoru in od nastavitev pečice. Lahko poskusite malo povečati stopinje v pečici in peči malo manj časa ali pa zmanjšati stopinje in peči malo dlje časa. Tudi sama sem se tako učila – z vajo in poskušanjem. Potem sčasoma človek sam ugotovi, kaj se izboljša, ko spremenimo kakšno stvar v pripravi… Vso srečo pri peki. Lp, Manca

Komentiraj