Skip to main content

Večkrat sem se že znaša v situaciji, ko sem za kakšno posebno priložnost pekla pecivo (veliko peciva) in ko se je približeval dan D in mi je voda že pošteno tekla v grlo, so tudi živčki malo popustili in vse je šlo narobe: pokonci sem ostajala še dolgo v noč, svojo jezo nad neuspelim pecivom pa sem znašala nad svojega (nič krivega, nič dolžnega) moža. Seveda se je na koncu vedno vse izšlo, a ko sem se nekaj dni zatem spominjala minulih stresnih dni se mi je (če nič drugega) zasmilil moj mož, ki me je moral takrat prenašati.zmanjkuje-casa-2

Odločila sem se, da temu naredim konec in dobro razmislila, kako bi se tega sploh lotila. Opazovala sem samo sebe pri peki, ko sem (in ko nisem) obremenjena s količino peciva in rokom njegove oddaje in ugotovila, zakaj sem tolikokrat izgubila živce in tudi kaj narediti, da jih naslednjič ne bom. Svoje ugotovitve sem strnila v 9 praktičnih nasvetov, ki bodo morda prišli prav še komu, ki se je že kdaj znašel v podobni situaciji.

9 nasvetov za tiste dni, ko nam pri peki zmanjkuje časa

1. Naredi plan.
Kot povsod, je tudi pri peki pomembna predpriprava. Seznam piškotov in peciv, ki jih želimo speči za določeno priložnost gotovo naredimo vsi. Pomembno pa je, da ne ostane le pri tem. Naredimo si točen plan – najbolje kar urnik – kdaj in kaj bomo spekli. (Najprej se lotimo piškotov (ti zdržijo v zaprtih škatlah tudi več tednov), šele nato biskvitov.) Na urniku pa mora biti tudi nekaj prostega časa za družino in počitek, saj bomo po enem tednu neprestanega izmenjavanja službe in peke pregoreli. Naj nam ne bo škoda časa, da si sestavimo urnik. Saj ga v resnici lahko sestavimo zelo hitro in mimogrede (med vožnjo na vlaku ali avtobusu, med pitjem jutranje kavice, medtem ko čakamo na zobozdravnika ali prijatelja (ali prijatelja zobozdravnika) ipd.).

2. Naredi seznam za v trgovino.
Zdaj ko vemo, kaj in kdaj bomo pekli, je čas, da se odpravimo v trgovino. Da pa ne bomo letali po trgovini kot kura brez glave, si naredimo natančen seznam, katere in kakšno količino sestavin potrebujemo. Malo več časa za seznam in veliko manj neprijetnih situacij, kot je ta, ko nam zmanjka pecilnega praška ravno takrat, ko smo sneg že stepli in ko so trgovine že zaprte. In predvsem veliko manj pošiljanja družinskih članov v trgovino.

3. Vnaprej si pripravi sestavine in posodo.
Tegale nasveta sem se kar težko privzgojila. Vedno ko se mi je mudilo, sem začela peči kar in medias res; vzela eno posodo, vanj ubila jajce, iz hladilnika vzela maslo in tako dalje – vse je potekalo gladko, dokler ene sestavine nisem in nisem našla. Po živčnem loputanju z vrati vseh omar pa sem vendarle ugotovila, da je sestavina še v vrečki iz trgovine (ki se mi jo je zdelo škoda časa pospraviti – le zakaj bi pospravljala sestavine v omaro, če jih bom (sicer v naslednjih urah ali celo dneh) itak potrebovala?!). Tako se je mogoče malenkostno dejanje – vnaprej pripraviti sestavine in posodo – izkazalo za potezo ključnega pomena.

4. Sproti pospravljaj.
Ja, tudi pospravljanje sestavin nazaj na svoje mesto, čiščenje delovne površine in pomivanje posode se mi je vedno zdelo izguba časa. Dokler nisem nekega dne, zaradi gneče na pultu, po nesreči po tleh porinila celega kozarca sezama. Izguba (kozarca in sezama) me je tako prizadela, da sem morala hočeš, nočeš neredu narediti konec. Ko sem enkrat začela sproti pospravljati, sem se v kuhinji počutila tako dobro: bila sem spretna, premikanje po kuhinji ni predstavljalo večjih nevarnosti, pomita posoda pa me je navdajala z novo energijo za nadaljnje podvige. Tako mi je zdaj po peki prihranjena velika zabava z nepomito posodo in milnimi mehurčki.

zmanjkuje-casa-3

5.  Prenehaj delati sto stvari naenkrat.
Še posebej ženske znamo biti hudičevo ponosne na naš multitasking. Tudi jaz sem se ga le s težavo odvadila, ko sem le s težavo ugotovila, da to kvečjemu zavira mojo produktivnost in mi povzroča le še več preglavic. Verjemite, eno in po eno pecivo boste veliko hitreje naredili, kot če boste med pripravljanjem enega peciva vmes želeli narediti še par čokoladnih kroglic, kremo za še en biskvit in testo za še ene piškote.

6. Poleg planiranih imej za rezervo pri sebi nekaj preverjenih receptov.
Če se slučajno kaj ponesreči, je vedno dobro imeti pri sebi nekaj receptov, ki a) ne potrebujejo počitka v hladilniku, b) so v pečici maksimalno eno uro in c) so iz ene plasti oziroma brez krem. Nekaj takšnih receptov najdeš tule.

7. Ničesar ne zavrzi.
Iz vseh ostankov se lahko naredi še kaj novega. Ne mečimo stran obrezkov biskvita, malo preveč zažganih piškotov, ostankov preliva za kolač ipd. Jaz iz njih največkrat naredim kroglice. Ostanke nadrobimo (biskvit, piškote) in glede na njihovo strukturo dodam še kakšno suho (mleti lešniki, drobtine ipd.) ali mokro sestavino (marmelada, kremni sir, pomarančni sok ipd.). Verjemite, to bodo najslajše kroglice, kar ste jih kadarkoli poskusili!

 8. Če se kaj ponesreči, je to priložnost, da iz tega narediš nekaj še boljšega.
Tudi ponesrečena peciva še niso nujno za v koš za smeti. Uporabimo domišljijo in pecivo popravimo na čisto drugačen način. Iz preveč namočene torte, ki se je sesedla, lahko naredimo grmado ali sladice v kozarčku, ravno tako iz krem, ki se niso v redu strdile (v kozarčku se bodo odlično držale). Konec koncev pa lahko iz vsega vedno naredimo kroglice (beri #7).

 9. V kuhinjo povabi pomočnika.
Ko osvojimo prvih osem trikov, vlada v kuhinji (kljub neprestanem tiktakanju ure) prijetno vzdušje. Takrat lahko za pomoč poprosimo še kakšnega dobro razpoloženega družinskega člana. Velikokrat nam prav pride, da nam kdo poprime za električni mešalnik, obloži pekač s peki papirjem, stopi čokolado ali nam le poda posodo. Ko prosimo za pomoč, pa moramo spoštovati pomočnikov tempo in način dela. Vsak dela na svoj način in čeprav je mogoče ta počasnejši od našega, je počasna pomoč še vedno boljša od nobene pomoči.

 

Zdaj ko vemo, kaj vse lahko pripomore k hitrejšemu in manj stresnemu sukanju po kuhinji, se lahko z veseljem podamo v kakšen obsežnejši izziv! In brez skrbi, če se nam prvič še ne bo uspelo držati vseh devetih nasvetov – že 2 pomenita veliko spremembo na bolje!

Imaš tudi ti kakšen nasvet, ki bi še komu prišel prav? Dopolni seznam in dopiši svoj – deseti – nasvet, ki pride prav pri peki, ko nam zmanjkuje časa.
Svoj odgovor lahko pustiš v komentarju. Hvala!

Komentiraj