Skip to main content

 

DODATEK: PEKA PIŠKOTOV – NASVETI BRALCEV

Ker ste se bralci na socialnih omrežjih prispevek odzvali v velikem številu in zraven pridali še svoje nasvete, jih dodajam v članek.

 1. Ko testo razvaljamo, ga damo še za nekaj minut na hladno.
  Tako se bodo piškoti lažje modelirali. Najlažje in najhitreje je, da damo testo za par minut kar v skrinjo. Piškote z odtisi damo pred peko še enkrat za nekaj minut na hladno.
 2. Piškote na pekač prenesemo z modelčkom.
  Tako preprečimo deformacijo piškotov. To je še posebej pomembno pri peki piškotov z luknjicami na sredini.
 3. Če se testo ne odlepi od podlage, si pomagamo z jedilnim nožem.
  Nož previdno porinemo pod testo in tako odlepimo piškot od podlage. Najbolje pa je, da že preden začnemo izrezovati piškote iz testa, z nožem ali s tanko lopatko preverimo, da testo ni prilepljeno na podlago.
 4. Delovno površino in valjar potresemo z ostro moko.
  Lahko pa se držimo nasveta številka 4 iz zgornjega prispevka in tako moke za posipanje skorajda ne potrebujemo.
 5. Pri izrezovanju piškotov izrežemo čim več piškotov iz testa.
  Pri izrezovanju piškotov bodimo racionalni in dobro izkoristimo razvaljano testo, saj je testo z vsakim ponovnim gnetenjem in valjanjem slabše.
 6. Testo zamesimo na hitro.
  Pri tem nasvetu se mnenja malo krešejo. Nekateri prisegajo na to, da najprej z mešalnikom zmešajo maslo, sladkor in jajca in nato moko zamesijo na roke. Drugi pravijo, da je najbolje testo zamesiti na roke in to čim bolj na hitro, da se ne tvori lepek in piškoti niso žilavi.
  Sama sem preizkusila že obe metodi. Pri obeh testo odlično uspe (če le upoštevamo 1. točko iz zgornjega prispevka), vendar sama v zadnjem času prisegam na drugo metodo, pri kateri se testo zamesi na roke.
 7. Pri pripravi piškotov z marmelado uporabimo servirno vrečko ali napravo za brizganje.
  Z uporabo servirne vrečke ali brizgalke je priprava linških piškotov veliko hitrejša, kot če bi marmelado mazali z nožem ali žličko. Če teh dveh pripomočkov nimamo, si lahko pomagamo z navadno plastično vrečko za shranjevanje, ki ji z lepilnim trakom ojačamo vogal in ga nato s škarjami odrežemo.
 8. Pri valjanju so nam v veliko pomoč distančniki.
  Z distančniki je testo razvaljano enakomerno. Distančnike lahko kupimo ali jih izdelamo sami. A brez skrbi, gre tudi brez!

Hvala vsem za pomoč, sodelovanje in deljenje vaših dragocenih izkušenj. Vidi se, da je peka piškotov res vaša strast, v kateri uživate in naj tako ostane še naprej. Seznam pa je še vedno odprt, tako da lahko v komentar pripišete še kakšen vaš nasvet, ki ga bom z veseljem dodala v prispevek. Hvala!

Vsem ostalim, ki pa se peke piškotov lotite bolj poredko, pa upam, da vam bodo nasveti v pomoč in spodbudo. In ne pozabite k peki povabiti tudi vaših najmlajših! Sama se spomnim, kako sem že kot otrok uživala v izrezovanju piškotov razno raznih oblik.

Naj se peka piškotov prične!

Nazaj na prejšnjo stran.
peka-piskotov-7-trikov-do-odlicnih-piskotov-1

Strani: 1 2

Komentiraj