Cimetove zvezdice

Božični piškoti, moji najljubši, ki jih celo leto tako težko pričakujem, so ravno cimetove zvezdice,  ti sladki dišeči grižljaji. Za božič sem se pripravljena odpovedati vsem piškotom, samo da dobim  dve ali tri mamljive aromatične zvezdice … Cimetove zvezdice so sladki piškoti iz mandljev, beljakov in s čarobno aromo cimeta. Dišeči piškoti prikupnega videza na praznični božični mizi (vsaj pri nas) ne smejo manjkati. Za pripravo teh piškotov še pečice ne potrebujemo, saj se cimetove zvezdice sušijo in ne pečejo.

Več receptov za božične piškote najdete tule.cimetove-zvezdice

cimetove-zvezdice-1

cimetove-zvezdice-2

Cimetove zvezdice

sestavine:

 • 5 beljakov
 • ščepec soli
 • 470 g sladkorja v prahu
 • 5 g vanilijevega sladkorja v prahu ali par kapljic vanilijevega ekstrakta
 • 500 g fino zmletih mandljev
 • 1 do 2 čajni žlički cimeta
 • par kapljic limone
 • dodaten sladkor v prahu za pomoč pri valjanju

postopek:

 1. Beljake stepamo v čvrst sneg. Med stepanjem dodamo sol in postopoma dodajamo sladkor v prahu. Stepamo dolgo časa na visoki hitrosti.
 2. Eno skodelico (10 zvrhanih žlic) mase shranimo za kasneje.
 3. V preostali sneg z lopatko vmešamo še mandlje, vanilijev sladkor v prahu oz. vanilijev ekstrakt in cimet. Nato z rokami zamesimo testo.
 4. Testo razvaljamo na debelino približno 4 mm. Testo valjamo med dvema plastema folije ali peki papirja, da se testo ne prime površine pa jo vseeno malenkost posujemo s sladkorjem v prahu.
 5. Iz njega izrezujemo zvezdice in jih polagamo na pekač oz. podlago obloženo s peki papirjem. Tudi modelček za piškote potresemo s sladkorjem v prahu, da se ne bo prijemal testa.
 6. Ko smo izrezali vse zvezdice oz. porabili vse testo, zvezdice premažemo z beljakovo maso, ki smo prej shranili.
 7. Če je beljakova masa pregosta, ji dodamo par kapljic limone.
 8. Cimetovih zvezdic nam ni treba peči, lahko jih posušimo na zraku (dan ali dva). Lahko pa jih posušimo v pečici na 150 °C približno 10 do 12 minut. Bel premaz ne sme porjaveti.

Cimetove zvezdice so pripravljene! V zaprti škatli jih lahko shranjujemo tudi več tednov, tako jih lahko pripravimo že veliko pred prazniki in se s tem izognemo preveliki praznični noriji.

Njam!

Če ne želite zamuditi novih receptov, se prijavite na e-novice. Obrazec, kamor vpišete svoj mail, najdete v desnem zgornjem kotu.cimetove-zvezdice-1-1