Skip to main content

Sivkini makroni (macarons) ali makroni s sivkino kremo so elegantni, prikupni in aromatični mali grižljaji. Če ste peko makronov že osvojili (več nasvetov o tem si lahko preberete v tem prispevku) oz. če ste običajne okuse (kot na primer makrone s čokoladno kremo) že preizkusili, je pravi čas, da stopite še stopničko višje in eleganci samih makronov dodate še eleganco okusov. V nadaljevanju … 

Recept: Sivkini makroni

Recept je nastal v sodelovanju z Vonj poletja, kjer ponujajo dišečo sivko in sivkine proizvode (mila, likerje, povštrčke in še več …). In vse to iz ekološke pridelave! Vsi njihovi izdelki so tudi na pogled čudoviti in zato tudi odlično darilo.

Sestavine:

Za makrone:
 • 75 g beljakov (približno 2)
 • 75 g fino mlete mandljeve moke
 • 150 g sladkorja v prahu
 • 35 g sladkorja (kristalnega)
 • jedilne barve v prahu (po želji)
Za sivkino kremo:

Postopek:

Makroni:
 1. Pri makronih je najpomembnejša predpriprava, zanjo se res splača vzeti čas. Beljake vsaj 8 ur pred pripravo vzamemo iz hladilnika na sobno temperaturo in jih ločimo od rumenjakov.
 2. Potem si pripravimo vse sestavine in v eno posodo presejemo fino mlete mandlje, sladkor v prahu in muškatni orešček.
 3. Ko je vse pripravljeno, se lotimo priprave makronov. Beljake stepamo na najvišji hitrosti mešalnika, kakšne 3 do 4 minute, vmes pa dodajamo kristalni sladkor.
 4. Nato z lopatko vmešamo suhe sestavine. Maso previdno privzdigujemo (ne premalo in ne predolgo časa), da dobimo gladko zmes. Masa je pripravljena, ko ta teče z lopatke po rahlo prekinjenih trakovih, ko zajamemo maso.
 5. Maso za makrone nato predenemo v servirno vrečko in nadevamo kupčke na pekač.
 6. S pekačem potolčemo ob pult, da izginejo zračni mehurčki. Kupčke pustimo sušiti na zraku vsaj 1 uro. Pri meni je idealen čas 1 ura in pol. Je pa to odvisno od vlage v zraku, lahko traja tudi 3 ure.
 7. Kako vemo, da so makroni, dovolj posušeni, da jih lahko damo sušit v pečico? Ko se ne prilepijo na prst, ko se jih rahlo dotaknemo s suhim prstom.
 8. Nato jih damo v pečico na 150 °C za 12 minut. Spet odvisno od pečice, v kakšnih pečicah je temperatura tudi do 165 °C.
 9. Ko so makroni pečeni oz. posušeni, jih damo iz pečice in pustimo na pekaču, dokler se ne ohladijo. Nato jih previdno odlepimo s pekača in nadevamo s kremo.
Sivkina krema:
 1. Sivkino kremo lahko pripravimo medtem, ko se makroni (izven pečice) sušijo.
 2. Nad nizkim ognjem počasi segrevamo smetano, v katero damo posušene sivkine cvetove in sivkino eterično olje oz. liker. Čokolado pa nalomimo na majhne koščke.
 3. Vročo smetano odstavimo, tik preden zavre in jo precedimo in prelijemo čez čokoladne koščke, počakamo minuto, nato pa vse skupaj mešamo, da dobimo homogeno zmes. Kremo nato popolnoma ohladimo in jo zmiksamo z električnim mešalnikom, zdaj je pripravljena za nadevanje makronov.
 4. Makrone nadevamo s sivkino kremo in jih zlagamo skupaj. Sivkine makrone lahko shranimo tudi v skrinji.

Aromatični in slastni sivkini makroni so pripravljeni. Mmmmmmm …!

Ne zamudite novih receptov in drugih prispevkov s prijavo na e-novice (darilo e-knjiga: Sladice v kozarcu). Spremljate pa me lahko tudi na FacebookuInstagramu in Pinterestu. Hvala za zaupanje!  Sivkini makroni

Komentiraj