Skip to main content

Kombinacija osvežilne jogurtove kreme, aromatične sivkine kreme in sočnega borovničevega nadeva – ja, to je sladica letošnjega poletja! Poletna sladica v kozarcu z borovnicami in sivkino kremo je prava kremna poslastica, ravno prav osvežilna in z ravno pravimi odtenki okusov. Tudi priprava ni preveč zahtevna. Še več receptov za sladice v kozarcu pa najdeš tukaj.

Poletna sladica v kozarcu z borovnicami in sivkino kremo

Recept je nastal v sodelovanju z Vonj poletja, kjer ponujajo dišečo sivko in sivkine proizvode (mila, likerje, povštrčke in še več …). In vse to iz ekološke pridelave! Vsi njihovi izdelki so tudi na pogled čudoviti in zato tudi odlično darilo.

Sestavine:

za približno 8 sladic po 1 dl

Za belo kremo:

 • 200 ml sladke smetane
 • 300 ml grškega jogurta
 • 60 g sladkorja
 • par kapljic limoninega soka

Za sivkino kremo:

* Borovničevo kremo sem v sivkino kremo dodala naknadno (na fotografijah je še verzija brez). Borovničeva krema sivkino kremo naredi malo manj gosto, predvsem pa ji doda barvo – tako sivkina krema ni več rumena (kot na teh fotografijah), pač pa sivovijolična.

Za borovničevo kremo:

 • 1 skodelica gozdnih borovnic (zamrznjenih ali svežih) (150 do 200 g)
 • 1 žlica sladkorja (oz. po okusu)
 • 3 žlice bele kreme (tiste zgoraj, iz grškega jogurta)

Postopek:

 1. Najprej pripravimo sivkino kremo, ker se najdlje hladi.
 2. V kozico vlijemo mleko in dodamo osmukane sivkine cvetove. Ter na nizkem ognju segrevamo do vretja (odstavimo, preden zavre), vmes pa parkrat premešamo.
 3. Medtem ko se mleko počasi segreva, stepemo jajce in rumenjaka ter sladkor. Dodamo sivkin liker in koruzni škrob in premešamo, da se grudice razpustijo.
 4. Vroče mleko precedimo in vlijemo v jajčno zmes, to pa nato pristavimo na ogenj in na nizkem ognju segrevamo kakšnih 5 minut, da se krema zgosti, vmes ves čas z metlico mešamo.
 5. Sivkino kremo odstavimo in ji dodamo maslo ter mešamo, dokler se ne stopi.
 6. Kremo nato predenemo v servirno vrečko in jo zapremo s ščipalko, da ne pride zrak do kreme, da ne nastane skorjica. Kremo ohladimo v hladilniku – to traja vsaj 2 uri. Ko je ohlajena, ji dodamo še žlico ali dve borovničeve kreme.
 7. Nato se lotimo borovničeve kreme. V kozica damo borovnice in sladkor ter na kratko pokuhamo, da se sladkor stopi, borovnice pa raztopijo. Po želji jih lahko zmečkamo z vilicami ali s paličnim mešalnikom, ni pa nujno, lahko imamo kremo s celimi koščki borovnic. Jaz sem jih čisto malo zmečkala z vilicami, da so nekatere borovnice ostale cele.
 8. Borovnice ohladimo v hladilniku.
 9. Ko sta sivkina krema in borovničeva kaša ohlajeni, se lotimo bele kreme.
 10. V eni posodi zmešamo grški jogurt, sladkor in par kapljic limone, v drugi pa stepemo sladko smetano.
 11. Nato sladko smetano predenemo k jogurtu in narahlo premešamo. Bela krema je pripravljena. Od nje vzamemo 3 žlice in jo vmešamo k borovnicam, tako je pripravljena tudi borovničeva krema.
 12. Sladico zdaj le še sestavimo. Na dno gre bela krema (čisto malo jo prihranimo za na vrh), nato sivkina krema in na koncu borovničeva krema.
 13. Sladico okrasimo z majhnim kupčkom bele kreme in sivkinim cvetom.

Ta dam! Poletna sladica v kozarcu z borovnicami in sivkino kremo je nared!

Njam!

PREDLOG: V sladico lahko za dodaten element dodamo tudi piškotno dno, biskvit ali crumble.

Ne zamudite novih receptov in drugih prispevkov s prijavo na e-novice. Spremljate pa me lahko tudi na Facebooku, Instagramu in Pinterestu. Hvala za zaupanje! 

Komentiraj