Bananin tiramisu

Tiramisu je klasična sladica, ki jo pripravimo, ko nimamo veliko časa ali ko nimamo na voljo pečice (ali pa je prevroče, da bi jo prižigali). Tokrat vam predstavljam bananin tiramisu, mojo najljubšo obliko tiramisuja: z veliko kreme, malo piškoti (ti pa so izdatno namočeni v kavi in rumu – in pa, če čas dopušča, doma narejeni) in s tanko bananino plastjo, ki doda tiramisuju piko na i. Takšnega imam najraje.bananin-tiramisu-1-1p1

Pri tiramisuju mi ni tako pomemben njegov videz, kot to, da so piškoti res dobro namočeni ter da je več kreme kot ostalega. Zato imam raje tiramisu v obliki grmade ali Pisinega stolpa ter dobro namočenega, prepojenega in kremastega, kot pa v popolnih oblikah ter suhega, s premalo kreme. Za moje zahtevne želje je zelo priročno tiramisu narediti kar v kozarcih, kjer se bo oblika sladice ohranila, ne glede na namočenost piškotov.bananin-tiramisu-0vm

bananin-tiramisu-2-fin

Bananin tiramisu

sestavine:

 • 200 do 250 g piškotov za tiramisu (savoiardi, baby, plazma …)
 • 3 dl močne nesladkane kave
 • 4 žlice ruma
 • 2 zreli banani
 • par kapljic limoninega soka
 • nesladkan kakav v prahu

za kremo:

 • 400 g mascarpone sira
 • 60 g sladkorja (30 + 30)
 • 3 jajca
 • 20 g vanilijevega sladkorja ali 2 žlički vanilijevega ekstrakta

Iz navedenih sestavin dobimo (kot je s fotografij razvidno) za 1 manjšo posodo in za 1 kozarec bananinega tiramisuja.

Postopek:

 1. Skuhamo približno 3 dl močne kave in jo damo na stran, da se malo ohladi. Ko se bo kava malo ohladila, vanjo vlijemo še 4 žlice ruma.
 2. Banani olupimo, narežemo na tanke kolute in jih pokapamo z limoninim sokom.
 3. Naredimo kremo. Ločimo rumenjake in beljake. V eni posodi stepemo sneg in med stepanjem dodajamo približno polovico sladkorja.
 4. V drugi posodi penasto vmešamo rumenjake in preostalo polovico sladkorja ter vanilijev sladkor/ekstrakt. Vmešamo še mascarpone (dodajamo ga postopoma). Nato z lopatko vmešamo še sneg.
 5. V posodo ali kozarce polagamo dobro namočene piškote. Na piškote naložimo bananine kolute in vse skupaj premažemo z debelo plastjo kreme. Če delamo sladico v kozarcu, bananine kolute položimo pokonci (kot je razvidno s fotografij).
 6. Na kremo položimo še eno plast piškotov. (Jaz te plasti ne razporedim po celi površini, ampak polagam piškote tako, da je med njimi prazen prostor v velikosti enega piškota.)
 7. Čez premažemo preostalo kremo, po vrhu pa izdatno posujemo kakav v prahu.
 8. Bananin tiramisu damo v hladilnik za nekaj ur (najbolje pa kar čez noč), da se okusi dobro prepojijo med seboj.
 9. Preden postrežemo, po želji po vrhu posujemo še malo kakava.

Bananin tiramisu je pripravljen – takšen, kakršnega imam najraje.

Njam!

Preverite še recept za vanilijev tiramisu.

Kateri tiramisu pa je vaš najljubši?
Odgovor lahko pustite v komentarju. Hvala!
bananin-tiramisu-3-n3