Skip to main content

Adventni venček lahko naredimo tudi iz medenjakov. Najboljše pri tem je, da ga lahko (na koncu) tudi pojemo! Možnosti glede oblik in končne podobe venčka iz medenjakov je nešteto, takega pa sem na primer naredila lani. Tole je bil moj prvi adventni venček iz medenjakov in danes bi kakšno stvar na njem spremenila … Ampak vam ga vseeno pokažem, mogoče pa bo komu v navdih.

Za adventni venček iz medenjakov najprej pripravimo testo in spečemo medenjake. Priporočam ta recept za medenjake.adventni-vencek-iz-medenjakov-8

adventni-vencek-iz-medenjakov-4-1

adventni venček iz medenjakov

potrebovali bomo:

 • 32 srčkov
 • 10 malih smrečic
 • 3 velike smrečice
 • 2 snežena moža
 • 1 cerkev (če nimamo modelčka, jo izrežemo sami s pomočjo pravokotnega in trikotnega modelčka, lahko pa si iz kartona pripravimo šablono, ki jo nato le z nožem obrežemo)
 • 3 snežinke ali rožice
 • 4 balončki
 • 5 snežnih kep (kroglic)

Priporočam, da za vsak slučaj spečete kakšen piškot več, kot je navedeno. Posebno srčke in kroglice lahko uporabimo na različne načine (npr. za zvišanje terena ali za oporo ostalih figuric).adventni-vencek-iz-medenjakov-6-1

Sneg

S snegom bomo okrasili medenjake, uporabili pa ga bomo tudi kot lepilo. Za pripravo potrebujemo naslednje sestavine:

 • polovico beljaka (15 g)
 • približno 8 žlic sladkorja v prahu
 • par kapljic limoninega soka

Sneg pripravimo, tako da najprej z vilicami malo razžvrkljamo beljak, da se začne malo peniti, nato pa vanj postopoma vmešamo sladkor v prahu. Ko dobimo zelo gosto lepljivo maso, dodamo še par kapljic limoninega soka, premešamo in sneg za dekoracijo in lepilo je pripravljen. Gostoto lahko po potrebi prilagajamo. Za lepilo je dobro, da je masa čim bolj gosta, zato po potrebi dodamo še več sladkorja v prahu, za dekoracijo pa prav pride malo bolj tekoča masa, za katero dodamo le par kapljic limoninega soka. Po želji lahko v maso dodamo tudi jedilne barve. Če snega ne porabimo takoj, ga lahko kakšen dan hranimo v hladilniku v plastični vrečki ali v posodici, tesno pokriti s folijo (da zrak ne izsuši mase).adventni-vencek-iz-medenjakov-10

adventni-vencek-iz-medenjakov-1

postopek:

 1. Za adventni venček iz medenjakov najprej spečemo vse piškote. Ko se ohladijo začnemo s pripravo.
 2. Na podlago (krožnik, pladenj, kartonska podlaga …) zložimo 16 srčkov v krog.
 3. Nato nanje s snegom nalepimo še en krog srčkov, ki naj bodo za pol srčka zamaknjeni od spodnjega kroga.
 4. Pustimo, da se lepilo pri srčkih posuši, medtem pa s snegom okrasimo ostale medenjake.
 5. Sneg nanašamo s čopičem ali s servirno oz. plastično vrečko.
 6. Preden okrašene figurice postavimo na venček, naj se sneg popolnoma posuši.
 7. Polovico venčka okrasimo s figuricami, ki naj stojijo pokonci. Pokonci jih postavimo s pomočjo opor za njimi (snežnih krogel, srčkov, snežink …). Ko bo venček gotov, se seveda ne bo videlo, kaj se skriva za figuricami. Sama sem za oporo večinoma uporabila snežne kepe. Pritrdimo jih s snegom.
 8. Deblo smrečic postavimo v zajeten kupček snega (lepila) in nekaj časa držimo, da se sneg posuši. Na podoben način pritrdimo tudi ostale figurice.
 9. Sprednji del venčka okrasimo s snežinkami.
 10. Sveče adventnega venčka lahko postavimo v sredino le tega, lahko pa jim naredimo t. i. podstavke iz balončkov ali drugih piškotov okroglih oblik.
 11. Počakamo, da se sneg strdi in že imamo svoj doma narejen adventni venček iz medenjakov.

Tole je le ena izmed mnogih idej. Naredite svoj unikaten adventni venček in ga delite z nami – saj veste – ideja da idejo.

Želim vam veliko ustvarjalnih užitkov ter prijetne in mirne prihajajoče praznične dneve, ki naj minejo v družbi najdražjih!adventni-vencek-iz-medenjakov-8

Komentiraj