Skip to main content

Ni je velike noči brez velikonočnega kruha. Pa naj bo v kakršni koli obliki: kot hlebec, gnezdo s pirhom v sredini, pinca, pletenka ali pa kaj drugega. Kruh v košari, ki jo na veliko soboto nesemo k žegnju simbolizira Jezusovo žrtev in hkrati Božjo dobroto ter življenje – kruh kot hrana vsakdana, ki je ključnega pomena za preživetje. Letos sem se odločila, da pripravim velikonočne pletenke iz sladkega mlečnega testa. Kruh je puhast in odličnega okusa. Priprava pa sploh ni težavna. Pa poglejmo …

Recept: Velikonočne pletenke

Recept je nastal v sodelovanju z Dr. Oetker, ki je prava zakladnica sestavin, ki naredijo slaščice še boljše. S klikom na določene sestavine pridete do kakovostnih Dr. Oetker izdelkov.

Sestavine:

potrebujemo še:

 • 1 jajce (za premaz)
 • 1 žlica mleka (za premaz)
 • rozine (za dekoracijo)
 • rum ali voda (da namočimo rozine)

Postopek:

 1. Pripravimo in stehtamo vse sestavine. Mleko segrejemo (ne preveč). Rozine namočimo (v rumu ali vodi).
 2. V posodi zmešamo moko in suhi kvas, nato pa dodamo vse ostale sestavine: maslo, sladkor, jajce, rumenjake, rum, vanili sladkor, sol in limonino lupinico.
 3. Začnemo gnesti testo, vmes pa postopoma dodajamo še toplo mleko.
 4. Testo dobro pregnetemo, nato ga pokrijemo s krpo (naj ne bo oprana z mehčalcem) in ga pustimo vzhajati 1 do 2 uri na toplem, kjer ni prepiha.
 5. Testo bo naraslo, njegova prostornina se bo podvojila. Nato testo pregnetemo, iz njega oblikujemo svaljke (15 svaljkov, da dobimo 5 pletenk) in svaljke spletemo v kito oz. pletenko.
 6. Pletenke damo na pekač (dovolj narazen) in jih pokrijemo s krpo, da vzhajajo še približno 20 minut.
 7. Potem segrejemo pečico na 175 °C ter pripravimo pekače, obložimo jih s peki papirjem.
 8. Pletenke nato okrasimo z rozinami ter jih premažemo s premazom iz 1 jajca in 1 žlice mleka.
 9. Velikonočne pletenke pečemo 30 minut na 175 °C. Ko so pečene, jih zavijemo v krpo in počakamo, da se ohladijo.

Hiša zdaj diši po omamnih aromah in vsi že komaj čakajo velikonočni zajtrk, ko bodo lahko poskusili ta sladek mlečni kruh.

Njam!

Ne zamudite novih receptov in drugih prispevkov s prijavo na e-novice. Spremljate pa me lahko tudi na Facebooku, Instagramu in Pinterestu. Hvala za zaupanje!

Komentiraj