Skip to main content

Recept za najenostavnejši, najbolj zdrav, najbolj naraven in najhitreje pripravljen sladoled poznamo vsi (no, če še ne, tudi o tem fenomenu v nadaljevanju). Ko pa temu sladoledu dodamo še karamelizirane hruške in karamelni preliv (ki ga dobimo poleg v paketu), pa je pred nami prava jesenska poslastica: dišeča, sladka, osvežilna, kremasta … Ja, vse to je bananin sladoled s karameliziranimi hruškami.bananin-sladoled-s-karmeliziranimi-hruskami-1

Naj vam najprej predstavim nadnaravno popolnost bananinega sladoleda. Vse, kar rabimo za njegovo pripravo, so zamrznjene banane. Tako je – ena sestavina in že je pred nami pravi okusen in kremast sladoled. Da pa bo temu res tako, moramo upoštevati le nekaj malih trikov, in sicer:

 • banane, ki jih uporabimo za sladoled naj bodo čim bolj zrele (vsaj z rjavimi pikami na olupku, če ne kar cele rjave)
 • banane, naj bodo nujno zmrznjene, preden jih uporabimo
 • sladoled pripravimo v zmogljivem blenderju (lahko poskusite tudi s paličnim mešalnikom; jaz se za ta poizkus še nisem opogumila)
 • banane miksamo toliko časa, dokler ne dobimo kremaste strukture
 • med miksanjem lahko dodajamo dodatke v obliki suhih sestavin (kakav, cimet, koščki čokolade, vanilijev sladkor, limonina lupinica, mleti orehi …), izognemo pa se tekočim dodatkom, ki bodo strukturo sladoleda pokvarili

Ekola, zdaj ko poznamo vse skrivnosti priprave najboljšega domačega sladoleda, pa le napolnimo zmrzovalnike z zrelimi bananami in počakajmo na prvo priložnost, ko si bomo lahko privoščili tole poslastico – najbolje že kar za zajtrk!

Če še vedno ne verjamete (ja, tudi jaz sem dvomila, dokler ga nisem prvič preizkusila), da se iz ene same sestavine lahko dobi odličen kremast sladoled, dodam le še to, da moj mož vedno, ko mu ga naredim vpraša, če je kupljen. In ko mu zagotovim, da ni, me čez nekaj trenutkov še enkrat vpraša, če sem prepričana, če ni vsaj 50/50 – torej, če nisem notri vmešala vsaj malo kupljenega sladoleda.
Prepričajte se sami!

Ko se naveličate bananinega sladoleda brez dodatkov (kar se sicer redko zgodi) ali pa ko si le želite malo začiniti to veličastno sladico, pa se mi pridružite pri pripravi karmeliziranih hrušk. Verjemite, tudi karamela ni noben bav bav, če se držite spodnjih navodil.

Na bananin sladoled se odlično poda tudi limonin ali grenivkin preliv.bananin-sladoled-s-karmeliziranimi-hruskami-2

Bananin sladoled s karameliziranimi hruškami

Sestavine:

 • 2 zreli zamrznjeni banani za sladoled
 • 1 velika ali 2 manjši hruški
 • sok polovice limone
 • pol žličke ingverja v prahu
 • 2 žlici sladkorja
 • pol žlice masla

postopek:

 1. Bananin sladoled pripravimo nekje med 6. in 7. točko.
 2. Hruške operemo, očistimo (po želji olupimo) in narežemo na pol centimetra debele rezine.
 3. Rezine pokapamo s sokom polovice limone in posujemo z ingverjem v prahu.
 4. V ponvici ali majhni kozici na majhnem ognju segrevamo sladkor. Dodamo najprej eno žlico, ko se ta sladkor stopi, pa še drugo žlico sladkorja.
 5. Sladkor topimo in vmes ne mešamo (!!!), ampak le nagibamo in tresemo ponvico. To delamo toliko časa, da sladkor karmelizira (vmes se začnejo delati mehurčki) do temno rjave barve.
 6. Nato dodamo maslo in s ponvico potresemo, da se maslo stopi.
 7. Potem v ponvico dodamo rezine hrušk (lahko v dveh rundah, lahko vse naenkrat) in jih kuhamo v karameli kakšne 3 minute na obeh straneh, da se zmehčajo.
 8. Rezine previdno poberemo ven in damo v ponvico naslednjo rundo rezin.
 9. Ko so vse rezine hrušk karmelizirane, jih predenemo v lonček oz. na krožnik, dodamo 2 ali 3 kepice bananinega sladoleda, po vrhu pa prelijemo s karamelo, ki je ostala v ponvici.

Uživajte v dišeči, kremasti, jesenski osvežitvi!

Njam!

Kateri pa so vaši najljubši dodatki oz. prelivi za sladoled?
Odgovor lahko pustite spodaj v komentarju – vesela bom virtualnega kramljanja z vami!
bananin-sladoled-s-karmeliziranimi-hruskami-3-1

Komentiraj